Nem lesz több lovag Ausztráliában

Nem kér a lovagi címekből az új ausztrál miniszterelnök. A korábban a monarchia ellen kampányoló és az ország köztársasággá alakítását szorgalmazó Turnball ezzel elődje egyik legnagyobb, sokak szerint részben a bukását hozó döntését változtatta meg.

A szeptemberben leváltott Tony Abbott Fülöp herceg kedvéért hozta vissza a lovagi címek adományozásának lehetőségét 2014-ben. A januárban kitüntetett Edinburgh-i hercegen kívül mindössze három másik ember kapta meg: Marie Bashir korábbi új-dél-walesi kormányzó, Peter Cosgrove korábbi főkormányzó és Angus Houston, a védelmi erők korábbi parancsnoka - írja a BBC.

Sokak szerint a lépés hozzájárult ahhoz, hogy Abbott hivatali idejének lejárta előtt, majdnem napra pontosan két év után távozni kényszerült a miniszterelnöki székből.  

A lovagi intézménye nem illik a modern Ausztráliához Malcolm Turnball szerint, II. Erzsébet királynő pedig elfogadta a kabinet javaslatát, hogy ne adományozzanak több címet az országban. A miniszterelnöknek Fülöp herceg fiával is lesz alkalma megvitatni a kérdést Károly herceg a hónap végén esedékes királyi látogatásakor. A korábban adományozott címeket nem érinti a változás.

Turnball, aki 1999-ben folytatott sikertelen kampányt a monarchia eltörléséért és az ország köztársasággá válásáért nemrégiben kijelentette, hogy továbbra is republikánus marad, de nem gondolja, hogy ez lenne a legfontosabb kérdés, amivel a kormányának foglalkoznia kéne. Az Ausztrália lovagja rend "fontos módja annak, hogy elismerjük sok ausztrál erőfeszítéseit és szolgálatát, köztük azokét a rejtőzködő hősökét, akiknek tetteiről másképp nem tudnak csak a saját kis közösségük" - áll Turnball nyilatkozatában.

Az ellenzék is üdvözölte a döntést. Chris Bowen "a nemzet szégyenének" nevezve a címeket, amelyeken keresztül Ausztrália még mindig a brit birodalmon csügg.

"Nem azt kéne ünnepelnünk, hogy a lovagi címeket megszüntetik, hanem azon kéne elgondolkodnunk, hogy ez a kormány volt az, ami korábban visszahozta őket" - mondta el az ABC híradónak.

Ausztrália 1975-be vezette be a saját kitüntetéseit, amelyek a már létező brit kitüntetési rendszert váltották volna le. Erre bármelyik ausztrál állampolgárt lehetett jelölni a szolgálatáért, kiválóságáért vagy teljesítményéért. 1976-ban azonban megszakadt ez a hagyomány, amit 1986-ban újítottak fel egy rövid időre, majd Tony Abbott hozta vissza 2014-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.