Mégsem lesz népszavazás Csehország EU-tagságáról

Hosszas szópárbajt követően mégsem került napirendre a prágai alsóházban a szélsőséges Úsvit (Virradat) parlamenti párt törvénytervezete, amely lehetővé tenné, hogy népszavazást írjanak ki Csehországnak az Európai Unióból való kilépéséről. 

Az indulatok azért lángoltak fel, mert kedden több kormánypárti képviselő is támogatta, hogy az indítványt vitassák meg, szerdán viszont mindannyian ellenezték ugyanezt, ezért első olvasatba sem került.

Lapunk megkeresésére Jaroslav Faltýnek, a kormánypárti ANO frakcióvezetője kifejtette: „A vitát és a félreértést az okozta, hogy a képviselőház ülésein lehetősége van minden ellenzéki pártnak, hogy egy-egy indítvány, törvénytervezet megvitatását javasolja. Ezeket a kezdeményezéseket a kormánypártiak rendszerint támogatják. Most is ez történt. Ám miután kiderült, hogy az Úsvit mivel rukkolt elő, sok ellenzéki képviselővel együtt leszavaztuk a próbálkozásukat” – érvelt a honatya.

Marek Cernoch, az Úsvit frakciójának vezetője, valamint kommunista (KSCM) kollégája, Pavel Kovácik a hatalmi arrogancia felháborító megnyilvánulásának nevezte a történteket. „Vegyük már észre, hogy a jelenlegi unió teljesen más, mint az a szervezet, amelybe hazánk egykor belépett. A jelenlegi Európai Unió diktátori módszereket alkalmazó társaság, amely hovatovább nem a partnerünk, ugyanis lassan, de biztosan ellenségként viselkedik velünk szemben is. Különben nem akarná ránk kényszeríteni a kötelező betelepítési kvótákat, nem igyekezne vízummentességet adni olyan veszélyes államnak, mint Törökország” – mutatott rá Martin Lank, az Úsvit vezérszónoka.

Zbynek Stanjura, az ugyancsak ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) frakcióvezetője sajnálkozását fejezte ki a kormánypártiak visszalépése miatt. „Eurorealistákként úgy véljük, lenne miről beszélnünk, vitáznunk, mert a jelenlegi prágai kabinet képtelen érvényesíteni a cseh érdekeket Brüsszelben, ráadásul az unió működésében is gyökeres változásokra van szükség” – hangoztatta az ismert politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.