Simán be lehet vezetni a drachmát

A lakosság a korábbi rezignált hangulat után – „Mindegy, csak történjen már valami!” – most kicsit ideges Görögországban, de pánikról nem lehet beszélni.

A Piraeus Bank fiókjainál állnak sorban az emberek, de más bankokat nem szálltak meg az ügyfelek, arról pedig szó sincs, hogy az élelmiszerboltokban, benzinkutakon megindult volna bármilyen vásárlási láz – mondta lapunknak Pogátsa Zoltán, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense.

Az Athénban tartózkodó közgazdász rámutatott: a betétesek nem most kezdték kilapátolni a pénzüket a bankokból, ez a folyamat 2009 óta tart. Azóta a magánszektor betétállománya harmadára zsugorodott. A készpénzállomány meghaladta a betétállomány értékét, emellett jellemzően értékállónak gondolt vagyontárgyakat is elkezdtek vásárolni, tipikusan ingatlant. S persze sokan nyitottak más uniós tagállamban bankszámlát.

Várhatóan nem lesz drámai a hatása, ha a görögök a beintésre szavaznak, s az országot kipenderítik az eurózónából. Technikailag a drachmát könnyű bevezetni, a saját deviza jelentősen leértékelődne, ám ennek sem lenne katasztrofális a hatása.

Az igazán nagy gond az, hogy egyáltalán nem lehet megtippelni, mi lehet majd a kilépés közvetett hatása. A krízis tovább terjedhet a periféria többi államára, különösen Portugáliára és Spanyolországra. Még komolyabb kérdés a befektetési bizalom: a nagy befektetők bíznak-e majd Európában, vagy inkább Kínába viszik a befektetéseiket?

Alapjaiban módosítja majd a gazdaságfilozófiát Görögország kiszórása a monetáris unióból. Egyrészt még keményebbé válik a megszorítás-élénkítés vita, másrészt óhatatlanul megindul a találgatás: ki lesz a következő. Márpedig ha komolyan felmerül, hogy az eurózónából csak úgy ki lehet lépni, akkor az már nem monetáris unió lesz, hanem fixált valutarendszer – mondta Pogátsa.

Nyaraljunk Krétán!

A görög kilépés vélhetően az euró gyengülését hozza majd, de mivel a nyűglődés már hónapok óta tart, a piac már nem fog drámaian reagálni. Idehaza a megtakarításokra közvetlen hatása nem lesz a lépésnek. Ha a görögök bevezetik a drachmát, megéri majd odautazni, hiszen a leértékelt drachma miatt sokkal olcsóbb lesz, mint most. Akinek már lefoglalt útja, repülőjegye van, ne mondja azt le, az egyetlen tanács, hogy az eredetileg elgondolthoz képest több készpénz legyen az utazóknál!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.