Nem dől össze a világ, ha nem lesz atommegállapodás

Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerint senkinek sem szolgálná az érdekeit az iráni atom-paktum határidejének újabb kitolása, de "nem dől össze a világ, ha mégsem sikerül addig megállapodni".
A miniszter kétszer, pénteken és vasárnap is tárgyalt Münchenben a nemzetközi biztonságpolitikai konferencia keretében John Kerry amerikai külügyminiszterrel, és az utóbbi megbeszélés után tartott sajtótájékoztatót - írja a Híradó.

"Nem gondolom, hogy összedől a világ, ha nem állapodunk meg (...), de nem hiszem azt sem, hogy az újabb hosszabbítás bárkinek is az érdekeit szolgálja, amint azt sem hittem, hogy ez a hosszabbítás szükséges vagy hasznos volt" - mondta Zarif. Hozzátette azonban, hogy a tárgyalások lezárása olyan lehetőség, amelyet ki kell használni, mert megtörténhet, hogy többé nem lesz rá alkalom. A külügyminiszter részleteket nem árult el a Kerryvel folytatott megbeszélésről.

Irán és a vele tárgyaló Hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország) több mint egy éve folytat megbeszéléseket egy olyan átfogó megállapodásról, amely véget vetne az iráni atomprogramot övező kételyeknek. A Nyugat ugyanis azt gyanítja, hogy Irán atomfegyver kifejlesztésén dolgozik, amit a teheráni vezetés következetesen tagad.

A felek tavalyi novemberi határidőig nem tudtak kiegyezni, másodszor is kudarcot vallottak abban, hogy egy átfogó, végleges megállapodással váltsák fel az ideiglenes megállapodást. A felek közti nézeteltérések elsősorban Teherán urándúsítási kapacitásával és a szankciók feloldásának ütemével kapcsolatosak.

Irán és a Hatok most a márciusig kitolt határidőre szeretnének keretmegállapodásra jutni, júniusra pedig végleges, hosszú távra szóló egyezséget kötnének. A Nyugat enyhítene az Iránt sújtó nemzetközi szankciókon, ha Teherán ellenőrizhetően csakis békés céllal folytatna atomprogramot. Teherán és az amerikai kongresszus keményvonalas politikusai egyre élesebben bírálják az egyeztetéseket. Amennyiben az újabb forduló sem hoz eredményt, befolyásos amerikai törvényhozók újabb szankciók bevezetését javasolhatják a kongresszusban, ami iráni tisztségviselők szerint véget vethet bármiféle diplomáciai kísérletnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.