Nem látni az orosz visszavonulást

Kijev kész mielőbbi külügyminiszteri tárgyalásokra Moszkvával, a Krím elszakítását azonban nem ismeri el – jelentette ki az ukrán miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk szerint a kétoldalú kapcsolatokat, gazdasági kérdéseket kellene megvitatni, ám orosz részről erre nem sok készség mutatkozik. Péntekre például Minszkbe terveztek külügyminiszter-helyettesi találkozót, ám az orosz fél lemondta azt.

Moszkvában ugyanis továbbra sem ismerik el az új kijevi hatalmat, legitim államfőnek változatlanul a február végén megbuktatott Viktor Janukovicsot tekintik, aki ismét azt mondta, hogy szerinte népszavazást kellene rendezni Ukrajna föderális állami berendezkedéséről. Az AP amerikai hírügynökségnek és az NTV orosz tévécsatornának adott interjújában a volt elnök gyakorlatilag elismerte, hogy ő kért orosz katonai beavatkozást a Krímben, de a döntést tévedésnek, a félszigeten történteket pedig tragédiának nevezte, amibe „nagyon nehéz beletörődni”.

A NATO-ban ugyanakkor továbbra is aggasztónak tartják a helyzetet az orosz–ukrán határon. Philip Breedlove, a szövetség európai erőinek főparancsnoka azt mondta, akkora orosz haderő állomásozik ott, hogy ha invázióra szánná rá magát, három-öt napon belül elérné a célját. A tábornok szerint kisebb csapatmozgások megfigyelhetőek ugyan, de azt nem észlelték, hogy a katonákat visszavonnák laktanyáikba.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár mindenesetre arra figyelmeztetett, hogy egy újabb ukrajnai orosz beavatkozás „történelmi hiba” lenne, és Moszkva még mélyebb nemzetközi elszigeteltségéhez vezetne.

Ukrajnában közben már megkezdődött Oroszország egyfajta kereskedelmi elszigetelése. Kijevi lapjelentések szerint egyre többen bojkottálják az üzletekben az orosz termékeket, forgalmuk az elmúlt két hétben 40 százalékkal visszaesett. Elemzők arra is rámutatnak azonban, hogy nem egyszerű kiváltani az orosz árukat, nem mindegyiknek van ugyanis megfelelő minőségű hazai megfelelője. A fő energiahordozó, a gáz pedig nélkülözhetetlen, még akkor is, ha Ukrajna április elsejétől már 44 százalékkal drágábban kapja azt Oroszországtól.

Szimferopol és Szevasztopol repülőtere mellett több légifolyosót is lezáratott az Európai Légi Navigációs és Biztonsági Szervezet, az Eurocontrol - derül ki a szervezet tájékoztatásából. A szervezet tudatja, hogy szigorúan betartja a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) nemzetközi polgári repülésről szóló egyezményének előírásait, és az ukrán hatóságokon kívül senki mástól nem fogad el semmilyen egyoldalú nyilatkozatot, amely a légi irányítási szolgáltatás átvételét nyilvánítja ki Ukrajna légterének bármely részén. A döntés gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Krím repülőtereire az Eurocontrol 40 tagállamából egyetlen repülőjárat sem indulhat, azok csak Oroszországból, Fehéroroszországból vagy távolabbi volt szovjet tagköztársaságokból közelíthetőek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.