Nem kerülhet meztelen test az iráni elnök szeme elé

Az iráni kultúra iránti tiszteletből fehér spanyolfallal vették körbe mind a meztelen testeket ábrázoló szobrokat a capitoliumi múzeumok ókori római gyűjteményében. Hasszán Rohani iráni elnök hétfő esti látogatására készítették fel így a várost.

Spanyolfalakkal teltek meg a capitoliumi múzeumok termei és folyosói, amelyek a reneszánsz óta őrzik a Rómában talált ókori márványszobrok legszebb darabjait. Eltakarták a Capitoliumi Vénusz majdnem két méter magas márványszobrát, a meztelen Apollónt és a szintén teljesen fedetlen Hercules-szobrot is, amelynek csupán a vállát teríti oroszlánbőr.

Panelek vették körbe a haldokló gladiátor meztelen szobrát és számos más alkotást, mivel az ókori szobrok többsége az öltözék nélküli test szépségét ábrázolja. Egyedül a római császárok páncélt viselő szobrai és a mellszobrok maradtak láthatók.

A Capitolium múzeumaiban így készültek fel Hasszan Rohani és kísérete látogatására. Az iráni elnököt Matteo Renzi olasz miniszterelnök kísérte végig a termeken.

Rohani első alkalommal látogatott Rómába, és látni kívánta az ókori gyűjteményt. A muzulmán látogató iránti tisztelet jeleként azonban eltakarták az iszlám vallás szerint „tisztátlan” szobrokat.

Az iráni elnök római találkozóin bort sem szolgáltak fel, és az iráni delegáció tagjaival nem fogtak kezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.