Nem kell távoznia a lengyel házelnöknek

Elutasította a lengyel parlament alsóháza pénteken a Radoslaw Sikorski házelnök ellen, az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítványt, amelyet azért terjesztettek be, mert Sikorski egy amerikai hetilapnak adott interjúban tévesen azt állította, Vlagyimir Putyin orosz elnök felajánlotta Varsónak Ukrajna felosztását.
A szejmben a két kormánypárt, a Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői vannak többségben, így a bizalmatlansági indítvány bukásra volt ítélve. A házelnök leváltásához 218 szavazatra lett volna szükség, de csak 146 képviselő támogatta az indítványt.

A bizalmatlansági indítványt a Jog és Igazságosság (PiS) vezető ellenzéki párt nyújtotta be a volt külügyminiszter ellen, miután a tárcavezető október közepén kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2008-ban Ukrajna felosztását ajánlotta Donald Tusk akkori lengyel kormányfőnek.

Sikorski később visszavonta korábbi kijelentését, és Donald Tusk is úgy nyilatkozott, hogy soha nem folytatott olyan négyszemközti megbeszélést az orosz államfővel, amelyen Ukrajna felosztásáról esett volna szó. Október végén Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, Oroszország közzé is teheti a Tusk-Putyin beszélgetés hangfelvételét.

A PiS azzal indokolta indítványát, hogy Sikorski a megcáfolt nyilatkozatával nevetségessé tette magát, és vissza kell állítani a szejm méltóságát. A PiS-t képviselő Krzysztof Szczerski volt külügyminiszter-helyettes a szavazást megelőző parlamenti vitában azt hangoztatta, hogy a szejmnek más, "makulátlan múlttal" rendelkező házelnökre van szükség, aki szavatolni tudja törvényhozási eljárások pártatlanságát, a kormánykoalíció és az ellenzék képviselőinek egyenjogúságát.

A konstruktív bizalmatlansági indítványban a PiS a kormányzó PO soraiból kilépett képviselőt, az antikommunista ellenzék egyik ismert politikusát, Andrzej Smirnowot javasolta a házelnöki posztra. Az ellenzékben lévő Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD) a PiS által javasolt házelnökjelölt személye miatt tartózkodott a szavazáskor, és ugyanezt tette a baloldali-liberális a Te Mozgalmad (TR) is.

Sikorski szeptember végén lett házelnök, miután az Európai Tanács elnökévé augusztus 30-án megválasztott Donald Tusk miniszterelnök lemondott, az új kormányfő, Ewa Kopacz pedig átalakította a lengyel kormányt. Sikorski a Tusk-kormányban külügyminiszteri tisztséget töltött be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.