Nem kell féni, mondta Obama a válságülés előtt

Az Egyesült Államok elnöke szerint rendkívül alacsony annak az esélye, hogy a halálos vírus továbbterjedjen Amerikában. Barack Obama lemondta csütörtöki Rhode Island-i és New York-i látogatását, hogy részt vegyen azon a tanácskozáson, amelyeken az amerikai kormány az ebola terjedésének lehetőségeit vizsgálja. A válságstábot azért hívták össze, mert szerdán újabb texasi ápolónő fertőződött meg az ebola vírusával.
Barack Obama arra figyelmeztetett, hogy az ebola továbbterjed, ha nem történnek intézkedések a járvány megfékezésére Nyugat-Afrikában. Az amerikai elnök szerint viszont alacsony esély van a vírus terjedésére az Egyesült Államokban, de a határon átívelő kapcsolatok, folyamatos utazások megnövelik a kockázatot.

Obama azután beszélt erről, hogy újabb beteget szűrtek ki az USA-ban, aki korábban kapcsolatba került a Libériából érkezett, azóta az ebolában elhunyt Thomas Duncannel. A The Guardian tudósítása szerint az Egyesült Államok elnöke csütörtökön New Yorkba és Rhode Islandbe látogatott volna, de minden programját lemondta, hogy részt vegyen a kormánytanácskozáson.

Az amerikai elnök szerdán telefonon beszélt francia, német, olasz és brit vezetőkkel, hogy növeljék a pénzügyi és az emberi segítséget az ebola sújtotta afrikai országokban. A képviselőházi politikusok pedig arról próbálják meggyőzni Obamát, hogy szükség lenne az utazások átmeneti korlátozására. A veszélyeztetett régiókból érkezőket nem engednék be az országba.

Mindeközben megérkezett Atlantába az ebolával fertőzött másik ápoló. Az egészségügyi hatóságok egyelőre nem adtak tájékoztatást a betegről, csak azt árulták el, ő is kapcsolatba került az első amerikai ebolás beteggel, Thomas Duncannel. Így a 26 éves Nina Pham után a texasi presbiteriánus kórház még egy ápolója fertőződött meg a kórral.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtöki adatai szerint az ebola halálos áldozatainak a száma már 4993-nál jár.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.