Nem kell félnünk az osztrák tejtől, mi sem kaptunk

Nem jutott külföldre abból az osztrák tejből, amely a megengedett mértéknél nagyobb arányban tartalmaz hexaklórbenzol vegyületet - jelentette az APA osztrák hírügynökség.
Az érintett cég vezetői ezt azután közölték, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter elrendelte az Ausztriából származó tej- és tejtermékek fokozott ellenőrzését. Az osztrák hírügynökség érdeklődésére az osztrák agrárminisztérium a magyarországi aggályokat nem kommentálta.

Az érintett cég, a Sonnenalm, amely szombaton valamennyi tejet tartalmazó áruját visszavonta a forgalomból, kizárólag belföldön, leginkább Közép-Karintiában árusította termékeit.

Az Osztrák Tejfeldolgozók Egyesületének (VÖM) elnöke az osztrák tejtermékek fogyasztását teljesen megbízhatónak, és a termékek ellenőrzését igen alaposnak nevezte. Kiemelte: az érintett tejipari cég regionális piacot látott el.

A hét elején rendkívüli tartományi ülést tartottak, és 261 gazdaság átvizsgálását kezdték meg a Karintiában fekvő Görtsczitzal környékén, amely során csaknem ezer takarmányvizsgálatot végeznek az osztrák agrárkamara munkatársai. Eddig négy gazdaság takarmányában mértek magas HCB-szintet, előzetes számítások szerint csaknem 600 tonna takarmányt kell majd megsemmisíteni.

Egészségügyi szűréseket, vérvételt és konzultációkat is szerveznek, a szoptatós anyáknak anyatej vizsgálatára is lehetőségük van. A felvilágosítás miatt telefonos forródrót működik a régióban.

A HCB olyan szintetikus anyag, amelyet növényvédő szerként és a vegyiparban használnak. A 2004-ben érvénybe lépő Stockholmi Egyezmény keretein belül világszerte korlátozták vagy betiltották a rákkeltő anyag használatát. Azt még vizsgálják, hogy az egészségre káros HCB a környéken található cementgyárból, esetleg egy vegyipari üzemből került-e a levegőbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.