Kerry: jelentős mértékben sérült az Iszlám Állam

Jelentős károkat okoztak az Iszlám Állam képességeiben az Amerika vezette koalíció légicsapásai – jelentette be John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry szerint a harc még évekig eltarthat, de a koalíció, amíg kell, elkötelezett marad az ügy érdekében. Kerry Brüsszelben beszélt egy tárgyaláson, amelyen a koalíciót alkotó országok képviselői vettek részt.

Irán az elmúlt napokban légicsapásokat hajtott végre az Iszlám Állam ellen Észak-Irakban – jelentette a Pentagon szóvivője. John Kirby ellentengernagy szerint azonban ezeket a légitámadásokat nem az Egyesült Államokkal egyeztetve hajtották végre – írja a BBC. Az észak-iraki Diyala tartományra mért csapásokat az iráni légierőtől érkező, amerikai gyártmányú F4 Phantom repülőgépek követték el. Irán tagadja a vádakat.

"Az elkötelezettségünket az évek mérik majd, de az erőfeszítéseink már jelentős hatásokat értek el" – mondta Kerry.

Az Egyesült Államok által összeállított lista legkevesebb 62 országot tart számon a koalíció partnerei közt.

Az USA vezette koalíció augusztus óta több száz légitámadást hajtott végre az IS ellen. Az Egyesült Államok korábban kijelentette, a síita többségű Irán csatlakozása helytelen volna, még akkor is, ha a két régi ellenfél jelenleg közös ellenséggel néz szembe.

Az iraki miniszterelnök, Haider al-Abadi részt vesz az európai és arab országok külügyminisztereivel a tárgyalásokon. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.