Nem szállhattak fel a pekingi járatra a diáktüntetők

A hongkongi demokráciapárti demonstrációk diákvezetői nem utazhattak a Pekingbe tartó szombati repülőjáraton, mert a helyi légitársaság szerint a fiatalok utazási engedélye érvénytelen volt. A három diák a kínai kormánnyal akart tárgyalni, és "több demokráciát" kiharcolni Hongkongnak.
A Cathay Pacific szóvivője elmondta, hogy a kínai hatóságok értesítették a légitársaságot arról, hogy a hongkongi demokráciapárti tüntetések szervezőinek utazási papírjai érvénytelenek. A Hongkongi Diákszövetség képviselője megerősítette, hogy a szárazföldi hatóságok törölték a fiatalok utazásához szükséges igazolásokat, így nem szállhattak fel a gépre.

A diákszövetség elnöke, Alex Chow úgy tervezte, hogy két társával Pekingbe megy és ott találkoznak Li Ko-csianggal, a Kínai Népköztársaság miniszterelnökével. A diákvezetők nem sokkal a feltartóztatás után elhagyták a repülőteret.

A hongkongi médiában olyan találgatások láttak napvilágot, miszerint Kína nem volt hajlandó beengedni az országba azokat az aktivistákat, akik kritikusak a pekingi kormányzattal szemben.

Reuters beszámol róla, hogy a három fiatal utazásának megtagadása után 300 tüntető jelent meg a hongkongi reptérnél, a "demokrácia mozgalomban" jelképessé vált sárga esernyőkkel a kezükben.

A demokrácia-párti tüntetők hat hete foglalták el Hongkong kulcsfontosságú területeit, köztük a kormányzati negyedet és a pénzügyi központot, megbénítva ezzel a város nagy részét. A demonstrálók szabad választásokat követelnek a 2017-es voksoláson, melyen a különleges igazgatású terület kormányzóját közvetlenül választanák.

A hongkongi kormányzat mindeddig markánsan elutasította a nyílt jelöltállítást a szavazásokon, és felszólította a tüntetőket a demonstrációk beszüntetésére. A helyi média arról számol be, hogy a hatóságok már készülnek a tüntetők által megszállt területek felszabadítására. Valószínűsíthető, hogy nem lesz nehéz dolguk, hiszen a több 100 ezer demonstráló közül már csak néhány százan tartózkodnak a kormányzati és pénzügyi negyedben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.