Nem jutott haza élve a Szíriába szökő angol lány

Az orosz légitámadásokban veszthette életét a 16 éves Kadiza Sultana, aki két barátnőjével együtt tavaly szökött Szíriába, hogy az Iszlám Államot szolgálja.

Nem lehet egyértelműen tudni, hogy Kadiza Sultana valóban meghalt-e, de a család ügyvédje, Tasnime Akunjee arról számolt be a BBC-nek, hogy a lány neve szerepelt néhány héttel ezelőtt a rakkai áldozatok listáján.

Kadiza Sultana, Shamima Begum és Amira Abase otthon azt mondták, hogy szórakozni mennek, majd Gatwickből Törökországba repültek 2015. február 17-én. Később arról érkeztek hírek, hogy Szíriában vannak és Rakkában élnek. Mindhárom 15 éves lány éltanuló volt.

Akunjee elmondása szerint a lány időközben kiábrándult az Iszlám Állam eszméiből és szeretett volna visszatérni Nagy-Britanniába, azonban úgy döntött, nem kockáztatja, hogy a terrorszervezet elkapja és brutálisan megbünteti. "Azt hiszem hamar rájött, hogy a propaganda nem esik egybe a valósággal" - mondta az ügyvéd.

Ráadásul pont azon a héten, amikor a szökést fontolgatta, elkapták az egyik osztrák lányt, aki megpróbálta elhagyni az Iszlám Állam területét. Őt büntetésképpen nyilvánosan agyonverték. Emiatt Kadiza valószínűleg inkább letett róla, hogy hazatérjen.

Kadiza néhány alkalommal beszélt telefonon a testvérével, Halimamal. Neki panaszolta el, hogy a férfi, akihez hozzáadták elesett a harcokban, ő pedig vissza akar utazni Angliába, de nagyon fél. "Tudod, ha valami rosszul alakult, akkor ez az. A határokat lezárták. Hogy tudnék kijutni?" - mondta nővérének.

800 britről gyanítják a hatóságok, hogy Szíriába és Irakba utaztak és az Iszlám Államhoz, vagy a hasonló katonai szervezetekhez csatlakoztak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.