Orosz gép: A britek robbanószerkezetre gyanakszanak

A brit kormány szerint robbanószerkezet is okozhatta az Egyiptomban lezuhant orosz utasszállító repülőgép hétvégi katasztrófáját.

Egyelőre nem indulhatnak az egyiptomi Sarm-es-Sejk üdülőközpont repülőteréről járatok Nagy-Britanniába, jelentette be a Downing Street szóvivője szerdai sajtótájékoztatóján. A szombaton lezuhant orosz repülőgép is erről a repülőtérről szállt fel.

Brit szakértők indultak Sarm-es-Sejkbe, hogy a helyszínen ellenőrizzék a légikikötőben alkalmazott biztonsági eljárásokat. Az onnan Nagy-Britanniába induló járatok felfüggesztése a brit szakértői csoport munkájának végéig tart.

David Cameron brit miniszterelnök szerda estére összehívta a kormány rendkívüli események idején ülésező tanácskozó csoportját (COBRA) a helyzet áttekintésére.

Egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mi okozta az orosz Airbus katasztrófáját, mivel még tart a vizsgálat. A legutóbbi információk alapján a brit kormányban "az az aggály támadt", hogy a repülőgép lezuhanásának lehetséges okai között "elképzelhető" egy robbanószerkezet detonációja is - fogalmazott szerda esti tájékoztatóján a brit kormányfői hivatal szóvivője.

Az illetékes nem részletezte, hogy London pontosan milyen információk alapján jutott erre a véleményre.

Mindezek alapján szerda estétől "késleltetik" a Sarm-es-Sejkből Nagy-Britanniába irányuló járatok indulását, időt engedve a brit szakértői csoportnak a helyi biztonsági intézkedések megvizsgálására, és annak eldöntésére, hogy szükségesek-e további intézkedések. A szakértők már elindultak az egyiptomi üdülőközpont repülőterére, és várhatóan még csütörtökre virradó éjjel elvégzik a kitűzött biztonsági vizsgálatokat.

A szóvivő szerint szerda este Nagy-Britanniából már nem terveznek turistajáratokat Sarm-es-Sejkbe, így az oda irányuló légi forgalmat az intézkedés jelenleg nem érinti.

A Downing Street illetékese szerint "elővigyázatossági" intézkedésekről van szó. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a brit külügyminisztérium nem módosította az Egyiptomra vonatkozó hivatalos utazási útmutatást.

BBC munkatársa, Christian Fraser szerint 2,000 brit vakációzhat jelenleg Sarm-es-Sejkben. Két gép indul csütörtökön a Gatwick reptérről az üdülőhelyre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.