Nem fogadja el az elnöválasztás eredményét a tunéziai államfő

A tunéziai függetlenség kikiáltása óta tartott első szabad elnökválasztás vesztese az exit poll eredményei ellenére nem hajlandó elfogadni a vereséget. Az átmeneti államfői posztot betöltő Monszef Marzúki szerint túl korai lenne kihirdetni a tegnap tartott második forduló győztesét.
Bedzsi Kaid esz-Szebszi hívei körében.
Bedzsi Kaid esz-Szebszi hívei körében.
Zoubeir Souissi / Reuters

A favoritnak kikiáltott Bedzsi Kaid esz-Szebszi tegnap este már hívei körében ünnepelt, akiket biztosított arról, hogy a stabilitás évei következnek. Az iszlamisták visszaszorítását hirdető 88 éves veterán azonban hangsúlyozta, hogy ehhez minden tunéziainak együtt kell dolgoznia – írja a BBC.

„Győzelmemet a tunéziai mártíroknak ajánlom. Köszönöm továbbá Marzúkinak, és úgy vélem, elérkezett a közös munka ideje, amiből nem zárhatunk ki senkit " – mondta esz-Szebszi, miközben hívei pártja, a Nidaa Tounes (Felhívás Tunéziáért) székháza előtt táncoltak

Az exit poll szerint a favoritnak kikiáltott esz-Szebszi 55,5 százalékkal hozta a második fordulót – az elsőt csupán 39 százalékkal nyerte –, ám riválisa, az átmeneti államfői posztot betöltő Monszef Marzúki antidemokratikusnak nevezte a győzelem kikiáltását.

A 2011-ben megdöntött Ben Ali-kormány idején emigrációba kényszerült emberi jogi aktivista szerint túl korai győztest hirdetni. Az elnöki posztot három éve betöltő 69 éves politikus esz-Szebszivel ellentétben a szalafitsákkal, és más, radikális-fundamentalista muzulmán mozgalmakkal is párbeszédre törekszik, fő bázisát pedig a konzervatívabb körök, a szegényebb dél lakói adják.

A végleges eredmények hétfő este várhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.