Nem gyanúsítják meg hazaárulással a cseh elnököt

A cseh szenátus alkotmányjogi bizottsága nem javasolja, hogy az alaptörvény megsértésével, ezzel együtt pedig hazaárulással gyanúsítsák meg Milos Zeman elnököt, és az ügy miatt a prágai parlament két háza a brnói székhelyű Alkotmánybírósághoz forduljon.

A határozatot cseh civil szervezetek kérték, mert indoklásuk szerint felháborították őket az államfőnek Putyin politikáját dicsőítő és a Kreml számára kedvező megnyilvánulásai. A bizottság elutasítása ellenére szeptemberben a szenátus mégis kénytelen napirendre tűzni az indítványt, amelyet több mint 11 ezer polgár támogatott az aláírásával. A petíciós szabály értelmében ugyanis a testület köteles megvitatni minden kezdeményezést, amennyiben a petíciót legalább 10 ezren aláírják. Ugyanakkor az indítvány csak akkor kerülhet a taláros testülethez, ha a 81 fős szenátus, valamint a 200 képviselőt számláló alsóház honatyáinak a háromötöde támogatja ezt a lépést, amire prágai szakértők szerint semmi esély sincs.

Michal Majzner újra hangsúlyozta: Az államfő a Kreml csehországi szócsöve és a putyini propaganda egyik leghangosabb terjesztője, aki egy uniós ország elnökétől különösen nagy vehemenciával védelmezi egyik kedvencének agresszív politikáját. Zeman megértően nyilatkozott a Krím félsziget orosz bekebelezéséről, és máig azt hajtogatja, hogy Ukrajnában valójában polgárháború dúl, amihez Putyinnak semmi köze. „Ezt a véleményét máig nem vonta vissza” – érvelt a petíciós bizottság szóvivője, aki szerint az elutasító döntés ellenére sem hagynak fel az államfő bírálatával.

Megkeresésünkre Miroslav Antl, az alkotmányjogi bizottság elnöke kifejtette: az általa vezetett testület sem ért egyet Milos Zeman több megnyilvánulásával, amelyekkel azonban nem ösztönöz bűntettre, nem veszélyezteti Csehország demokratikus rendjét, valamint szövetségesi kapcsolatait, ezért utasították el a petíciós bizottság indítványát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.