Már az al-Kaida sem a régi

Algériában néhány al-Kaida tag úgy tartotta, hogy a csoport „letért a helyes útról", és ezért kilépett a szervezet észak-afrikai ágából, hogy az Iszlám Állammal (IS) kössön szövetséget – írja az al-Dzsazíra.
A kiválást vasárnap jelentette be az újonnan alakult „Algériai Kalifátus Katonái" nevű csoport vezetője. Korábban egy másik, az „Azok, akik vérben jeleznek" szervezet is átállt az IS-hez. Szakértők szerint azonban ezeknek a kiválások nem okoznak majd a működésbeli problémákat, mivel a Maghreb térségben tevékenykedő al-Kaida (AQIM) a Száheli övezetre koncentrál.

„Az új csoport megpróbál némi felbódulást kelteni, de nehezen tud majd nagyobb terrorista akciókat végrehajtani, mivel az algériai biztonsági erők a legtöbb fegyveres csoportot Algériából már kiűzte." – nyilatkozta a Reutersnek egy biztonsági szakértő.

Az AQIM egy legfőképp algériai és mauritániai csoport, ami 2003-ban Észak-Maliban jelent meg. Azóta több ezer, főleg Szenegálból és Nigerből, de több más országból származó fiatal csatlakozott, hogy Szíriában és Irakban harcolhasson később. Az AQIM-hoz Maliban tuaregek és arabok is csatlakoztak.

Abu Bakr al-Bagdadi, aki magát minden muszlim vezetőjének kiáltotta ki, 2013-ban hagyta el az al-Kaidát, hogy Szíriára is kiterjessze a csoport hatalmát.

Párizsi tárgyalások

Christian Hartmann / Reuters

John Kerry amerikai külügyminiszter hétfőn tárgyal Párizsban negyven ország külügyminisztereivel az Iszlám Állam (IS) legyőzéséről. A párizsi konferencia célja, hogy meghatározza a tagállamok szerepét az IS elleni harcban. A megközelítőleg negyven országból tíz arab (Egyiptom, Irak, Jordánia, Libanon, Bahrein, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd Arábia és az Egyesült Arab Emírségek) is csatlakozik majd a koalícióhoz.

Francois Holland francia miniszterelnök szerint a brit túsz lefejezése megmutatta, hogy a világnak fel kell lépnie a szélsőséges vallási csoport ellen. Franciaország egyébként Nagy-Britanniával karöltve felderítő műveletekbe kezdett: repülőgépek segítségével az IS pozícióit figyelik Irakban. A gépek az Egyesült Arab Emírségekben található al-Dafra bázisról szállnak majd fel.

Kerry sikernek könyvelte el a közel-keleti válsággal kapcsolatos koalíció építő erőfeszítéseit, mivel azzal kapcsolatban a térségbeli szunnita kormányok is együttműködésükre adtak ígéretet.

Az amerikai stratégia része az IS központok legyengítése, külföldi muszlimok csatlakozásának megállítása, a szervezet forrásaiknak elvágása és ideológiájának ellensúlyozása.

Fuád Masszúm, iraki elnök gyors légi beavatkozást kért hétfőn egy rádióinterjújában a nyugati hatalmaktól az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet ellen, írja a hirado.hu.

"Fontos, hogy gyors legyen a beavatkozás, mert ha késlekednek vele és Irak támogatásával, akkor az IÁ esetleg újabb területeket foglal el" - jelentette ki az iraki elnök

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.