Nem csak a terror riasztja el a turistákat Párizs környékéről

Hét százalékkal csökkent a külföldi turisták száma az év eleje óta Franciaországban a terrortámadások, a rossz időjárás és a sorozatos sztrájkok miatt - közölte Jean-Marc Ayrault, a külügyi és turisztikai tárca vezetője kedden.
A visszaesés a miniszter tájékoztatás szerint elsősorban Párizst és környékét érinti.

Jean-Marc Ayrault jelezte, hogy szeptember elejére ismét válságtanácskozásra hívja a turisztikai szektor vezetőit, hogy megvitassák milyen segítségre van szükségük a visszaesés miatt leginkább sújtott régióknak.

A Turisztikai Világszervezet adatai szerint tavaly is Franciaország vonzotta a legtöbb - 84,5 millió - külföldi turistát, és a francia kormányzat célja ezt a számot 2020-ig 100 millióra növelni.

A tavalyi "kiváló" év után 2016 "zárójeles év marad a turisztikai szakma számára" - fogalmazott a tárcavezető, aki szerint részben a tavaly 147, idén pedig közel 90 áldozatot követelő iszlamista terrortámadásokkal magyarázható ez a csalódást keltő tendencia.

"A biztonsági kockázat egyértelmű hatással van, elsősorban a leginkább fizetőképes ázsiai utazókra" - hangsúlyozta Ayrault.
Párizsba a leglátogatottabb nyári, augusztus 15-i hosszú hétvégén idén 17 százalékkal kevesebb külföldi turista érkezett, mint tavaly. A francia fővárosba eddig egymillióval kevesebb külföldi fordult meg idén, mint tavaly. Leginkább a japán turisták száma esett vissza, 46 százalékkal. Az oroszok 35, a kínaiak 20, míg az amerikaiak 5,7 százalékkal kevesebben voltak idén Párizsban, mint 2015-ben. A becslések szerint mindez egymilliárd eurós (310 milliárd forint) bevételkiesést okozott.
A miniszter szerint olyan jelentős országok, mint Oroszország vagy Brazília gazdasági nehézségei is hatással voltak arra, hogy Franciaországba kevesebb fizetőképes turista érkezett az elmúlt nyáron.

A tárcavezető úgy látja, hogy a rossz időjárással, a megszokottnál ötvennel több esős nappal a második negyedévben, a hétvégéken kívül az előző évi öthöz képest csak két munkaszüneti nappal és a közlekedési szektorban meghirdetett sztrájkokkal is magyarázható a példanélküli visszaesés a külföldi turizmusban.

A miniszter szerint azonban nem teljesen negatív a kép, miután még a július 14-i nizzai terrortámadást megelőzően a labdarúgó Európa-bajnokság alatt mind a tíz városban, ahol a mérkőzéseket rendezték június 10. és július 10. között, rekordlátogatottságot mértek. Lens-ban, Lille-ben és Saint-Etienne-ben a szállodaipar forgalma 70 százalékkal emelkedett az elmúlt nyáron, s a foglalások szerint az őszi nemzetközi szakmai szalonok idejére is várhatóan megtelnek a szállodák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.