Nem bízik a miniszterelnökben, lemondott a védelmi miniszter

„A miniszterelnök utóbbi időkben tanúsított magatartása alapján és annak fényében, hogy nem bízom benne, lemondok és egy időre távol tartom magam a politikai élettől” – írta Twitteren Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter.

A két politikus közti feszültség az utóbbi időben tapintható, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az utóbbi hónapokban egyre gyakrabban keveredett vitába Jaalonnal, aki már négy éve vezette a védelmi tárcát. A vitát a miniszterelnök csütörtöki bejelentése élezte ki igazán, amikor is azt mondta, a nacionalista Avigdor Liebermant javasolja a védelmi miniszteri pozícióra – írja a Guardian.

Az előzmény, hogy Lieberman szerdán egy sajtótájékoztató keretében felajánlotta, hogy Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű jobboldali nacionalista pártja bizonyos feltételekkel kész csatlakozni egy kibővített kormánykoalícióhoz.

Ezt követően a balközép pártszövetséget vezető Jichák Hercog bejelentette, hogy Lieberman belépése esetén nem kíván részt venni a kormányzásban, és mindaddig felhagy az erről folytatott tárgyalásokkal, amíg Benjámin Netanjahu kormányfő el nem dönti, hogy milyen partnerrel kíván koalícióra lépni.

Lieberman esetleges szerepvállalásával az izraeli kormány egyre inkább jobbra tolódik, s noha a teljes koalíciós megállapodásról még nem derültek ki konkrétumok, jelentős változások várhatóak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.