„Nem azért vagyunk itt, hogy falakat építsünk"

Azért vagyunk itt, hogy falakat döntsünk le, nem azért, hogy újakat építsünk – mondta Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, uniós belügyekért és uniós polgárságért felelős biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján pénteken.

Avramopulosz a legsürgetőbb ügyek taglalásakor első körben Magyarországról szólt. Elmondta, hogy hazánk Olaszországgal és Görögországgal együtt a legkiszolgáltatottabb a jelenlegi menekültügyi krízishelyzetben: Görögországba 50 ezer menekült érkezett július hónapban, Magyarországra pedig 35 ezer. Ezért az Európai Bizottság késlekedés nélkül megvizsgálja Magyarország kérelmét egy 8 millió eurós gyorssegélyt illetően. A biztos szerint a magyar kormány a befogadó állomások bővítése céljából kérvényezte a segélyt.

Dimitrisz Avramopulosz szerint tiszteletben kell tartani a migránsok emberi jogait
Dimitrisz Avramopulosz szerint tiszteletben kell tartani a migránsok emberi jogait
Lieven Creemers / Európai Bizottság

A La Repubblica olasz napilap újságírója a sajtótájékoztató végén arra kérte Avramopuloszt, ossza meg véleményét a magyar-szerb határon épülő kerítéssel kapcsolatban.

„Nemrég bontottuk le a falakat Európában, így nem kellene ismét felhúznunk őket. A tagállamok saját felelőssége a határőrizet, ám minden e téren hozott döntésnek tiszteletben kell tartania menekültek emberi jogait. Azért vagyunk itt, hogy falakat döntsünk le, nem azért, hogy újakat építsünk" – mondta a biztos, aki a közelmúltban hazánkban járt, ám a magyar kormánnyal tartott egyeztetés során elmondása szerint nem került szóba a kerítés ügye.

Avramopulosz hozzátette, hogy a közép-európai helyzet felülvizsgálata érdekében októberben konferenciát tartanak Magyarországon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.