Nem az IS-hez tartozik az ottawai merénylő

Nincs eddig bizonyíték arra, hogy a fegyveres, aki megtámadta az ottawai parlamentet, a közel-keleti szélsőséges iszlamistákhoz tartozna – jelentette be a kanadai kormány.

John Baird külügyminiszter a BBC-nek azt nyilatkozta, hogy Michael Zehaf-Bibeau valóban szélsőséges volt, de nem szerepelt azon a listán, amelyen a nagy kockázatot jelentő személyeket tartották nyilván. A férfi először egy katonát ölt meg, másikat pedig megsebesített a kanadai fővárosban lévő parlamentnél. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték.

„Rettenetesen aggódom, amiért annyi kanadai radikális harcol jelenleg Irakban és Szíriában, de nincsenek bizonyítékaink, hogy (a jelenlegi helyzetben) összekössük a két esetet" – mondta a külügyminiszter.

A jelentések szerint jóval meghaladja a százat a Közel-Keleten harcoló kanadaiak száma, ami Baird szerint hatalmas aggodalomra ad okot.

Az is kiderült, hogy Stephen Harper miniszterelnök egy szekrényben bújt el a parlamentben körülbelül 15 percre a szerdai támadás közben, mialatt a képviselők éles zászlórudakat lándzsaként használva készültek fel a támadó ellen.

„Néhány percig teljes volt a horror, teljes terror volt. Nem tudtuk, hogy ránk rúgják-e az ajtót vagy hogy pontosan mennyien is vannak odakint" – nyilatkozta a külügyminiszter.

Az eset megmutatta, hogy nagyobb védelemre van szükség – mondta Daniel Lang, a szenátus honvédelmi és biztonsági bizottságának elnöke.

A rendőrség közzé tette azt a videót, amin látszik, hogy szerdán egy fegyveres ront be a parlamentbe.

Hasonló támadás volt az USA-ban is

Csütörtökön egy férfi a New York-i Queensben támadt rá két rendőrre egy baltával. Az egyik rendőrt súlyos fejsérüléssel kezelik. A 32 éves támadót a rendőrök lelőtték, most azt vizsgálják, hogy volt-e kapcsolata a dzsihádistákkal.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.