Nem akarják az óraátállítást a csehek

Kedden az Európai Parlament három bizottságában, nyilvános meghallgatáson adják elő a prágai és a brüsszeli cseh képviselők azokat az érveket, amelyek alapján kezdeményezik a nyári, illetve a téli óraátállítások eltörlését, ezek helyett csupán egyetlen időszámítást javasolnak.

– Döntsék el az illetékesek, melyik legyen az, nekünk teljesen mindegy – nyilatkozta lapunknak Petr Silar prágai szenátor, a For Only One Time civil szerveződés és a brüsszeli meghallgatás kezdeményezője.

A továbbiakban kifejtette, hogy főleg a március végi változás okoz sokféle gondot millióknak, különösen a gyermekeknek, de nemcsak nekik – idézte Helena Illnerová neves cseh akadémikus megállapításait, aki éveken át tanulmányozta a nyári időszámítás hatását az ember biológiai órájára és az egészségére.

– Az átálláshoz való alkalmazkodás a legtöbb embernél legalább egy hetet vesz igénybe, ezalatt Csehországban, de más államokban is lényegesen növekszik a közúti balesetek, de még az infarktusok száma is. Sokan nem tudják kellőképpen kialudni magukat, főleg a gyermekek álmosan és fáradtan mennek óvodába, illetve iskolába. Ugyanakkor az érvéként hangoztatott megtakarítások évről évre csökkenek, ráadásul ezekhez a jelenségekhez képest jelentéktelenek – közölte a cseh politikus, aki kollégáival két éve nemzetközi petíciót indított kezdeményezésének valóra váltása érdekében.

– Egymillió aláírást kellett volna összegyűjtenünk, hogy az Európai Parlamentben napirendre kerüljön az indítványunk, ami nem egyszerű és nem is olcsó megoldás, habár főleg Németországban, Finnországban és Lengyelországban sok ezren támogattak bennünket. Mégis úgy gondoljuk, hogy az EP-képviselők kedvező döntése esetén, jóval hamarabb célba érhetünk és talán már 2019-ben eltörölhetnék a sok gondot okozó óraátállításokat – tette hozzá a prágai honatya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.