Nem a verés oldotta meg a foglyok nyelvét

Nyilvánosságra kerülhet a CIA kihallgatási módszereit vizsgáló jelentés.

Hamarosan nyilvánosságra kerülhetnek annak a szenátusi jelentésnek a legfontosabb megállapításai, amelyből az derül ki: a CIA a korábban napvilágot látott módszereknél is kegyetlenebb volt foglyai kihallgatásakor, aminek ráadásul nem is volt kézzelfogható haszna. Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságában öt éven át készült a 6300 oldalas dokumentum, amely a hírszerzésnek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás utáni gyakorlatát, módszereit dolgozta fel.

Amerikai zászló a guantánamói tábornál
Amerikai zászló a guantánamói tábornál
AFP

A bizottság helyi idő szerint csütörtök este megszavazta: támogatják, hogy a jelentés összefoglalóját, egyes republikánus szenátorok különvéleményét, illetve a CIA-nak a dokumentumra adott válaszát oldják fel a titkosítás alól. Ebből a célból a kérdéses, körülbelül ötszáz oldalt elküldték a Fehér Házba felülvizsgálatra. Barack Obama elnök valószínűleg nem áll útjába a jelentés publikálásának, ám így is eltarthat akár hónapokig, amíg a nemzetbiztonságra veszélyes részleteket törlik belőle.

A hét elején már kiszivárgott a jelentés számos fontos részlete. A The Washington Post szerint a dokumentum azt állítja: a CIA folyamatosan félrevezette az amerikai kormányt és a közvéleményt is a George W. Bush elnöksége idején folytatott programról. Kiderült: több fogoly esetében a kulcsfontosságú információkat még az első kihallgatásokkor sikerült megszerezni, nem pedig később, amikor a titkos CIA-bázisokon a „különleges” kihallgatási technikákat alkalmazták, amelyek jogvédő szervezetek szerint már kínzásnak minősülnek. A CIA korábban folyamatosan azt állította: a „különleges” kihallgatási technikák segítségével olyan információkat szerzett meg, amelyekhez másképp nem juthatott volna hozzá, és amelyek terrortámadások meghiúsításában segítettek.

Volt, akit 83 alkalommal vetettek alá annak, hogy a ronggyal letakart fejére vizet öntöttek, azt az érzést keltve benne, hogy megfullad (angolul ezt nevezik úgy: waterboarding). Volt, akit többször egymásután jeges vízbe „mártottak”, vagy a fejét a falba verték. A helyszín pedig a titkos, az egész világot behálózó CIA-börtönök sora volt. A programot Obama állította le 2009-ben, hatalomra kerülése után. A CIA névtelenséget kérő alkalmazottai szerint a végleges jelentést még nem ismerhették meg, ám szerintük az anyag ténybeli tévedéseket tartalmaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.