Nekiment a királynak a román államfő

Nagy társadalmi-politikai felhördülésre Traian Basescu szerdán azt pedzegette, hogy Az Antonescu-rezsim alatt trónon ülő I. Mihályt felelősségre kellene vonni a II. világháborúban meggyilkolt 280 ezer zsidó és 11 ezer cigány haláláért. Még a Washington Post is megvédte az idén 90 éves uralkodót.

Keményen támadta Mihály román királyt Traian Basescu államfő szerda este a B1 televízióban. Kijelentette, mivel Mihály király állt az ország élén Ion Antonescu marsall idejében, 1940-44. között, a második világháború alatt, őt is felelősségre kellene vonni a körülbelül 280 ezer zsidó és 11 ezer cigány halála miatt. Basescu továbbá az oroszok cselédjének nevezte a volt királyt, és hazaárulásnak minősítette lemondását a trónról 1947-ben.

Basescu kijelentései megdöbbentették a románokat, akik történelmi szerepével együtt tisztelik a királyt. A Washington Post szerint az elnök eljárása hasonló ahhoz, mint amikor a kommunista rezsim elítélte Mihályt, és lekicsinyítette történelmi jelentőségét. Az idén 90. életévét betöltő volt király a II. világháború azon kevés vezetői közé tartozik, akik még életben vannak, a Washington Post szerint jó kapcsolatokat ápolt a zsidósággal.

A királyi család nem kívánta kommentálni az elnök vádjait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.