Blair szerint káosz fenyegeti Nagy-Britanniát

A volt munkáspárti miniszterelnök először szólalt meg belpolitikai kérdésekben a május 7-i parlamenti választások előtt. Szerinte a Cameron-kormány a 2017-es népszavazás ötletével csak a konzervatívok radikális szárnyának a megnyugtatására játszik és a és a Függetlenségi Párt (UKIP) szavazóira hajt.

Gazdasági káosszal fenyegeti Nagy-Britanniát az a népszavazás, amelyet a kormányon lévő konzervatívok akarnak megtartani a brit EU-tagságról – mondta Tony Blair volt miniszterelnök.

Blair, aki a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén tíz évig volt Nagy-Britannia miniszterelnöke, és egymás után három választást nyert, egykori választókerületében tartott keddi beszédében emlékeztetett, hogy David Cameron jelenlegi konzervatív párti miniszterelnök napirendre vette Nagy-Britannia távozását az Európai Unióból a népszavazási terv meghirdetésével.

Cameron két éve jelentette be, hogy ha a Konzervatív Párt kormányon marad az idei parlamenti választások után, Nagy-Britanniában legkésőbb 2017-ben népszavazást tartanak a brit EU-tagságról, de addig a kormány újra akarja tárgyalni az EU-val kötött szerződéseit. A tervezett tárgyalások középpontjában London szándékai szerint az EU-társállamokból érkező munkavállalók bevándorlási szabályainak radikális szigorítása állna, és a brit választók e tárgyalások eredménye alapján dönthetnének arról, hogy az EU-n belül, vagy azon kívül akarják-e tudni hazájukat.

Cameron nemrégiben egy BBC-interjúban arra a kérdésre, hogy ha a Brüsszellel tervezett tárgyalások nem hozzák a London által várt eredményeket, akkor ő a népszavazás kampányában szorgalmazná-e Nagy-Britannia kilépését az EU-ból csak annyit mondott, hogy ebben az esetben semmilyen lehetőséget nem zár ki.

Blair - aki a május 7-én esedékes parlamenti választások kampányának kezdete óta először szólalt meg belpolitikai kérdésekben - keddi beszédében kijelentette, a népszavazási terv a kiszámíthatatlanság árnyékát veti a brit gazdaságra és káosszal fenyeget. A Munkáspárt volt vezetője szerint Cameron a referendummal valójában csak saját pártja EU-ellenes szárnyának, a radikálisan EU- és bevándorlás-ellenes Függetlenségi Pártnak (UKIP), valamint a brit média egyes "zabolátlanul EU-ellenes" orgánumainak próbál engedményt tenni szavazatnyereség reményében. Ez a kérdés azonban túl fontos ahhoz, hogy ilyen alkuk tárgyává tegyék - tette hozzá.

Blair szerint a legfurcsább az egészben az, hogy valójában Cameron sem akarja Nagy-Britannia távozását az EU-ból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.