Nehézsúlyú versenyző az IMF főigazgatói posztjáért

Ketten versenyeznek majd a Nemzetközi Valutalaalap főigazgatói tisztjéért: Christine Lagarde francia pénzügyminiszter és Agustin Carstens mexikói jegybankelnök. – Mintha 0:5-ről kellene megnyernem egy meccset – mondja ez utóbbi.

Ketten versenyeznek majd a Nemzetközi Valutalaalap főigazgatói tisztjéért: Christine Lagarde  francia pénzügyminiszter és Agustin Carstens, mexikói jegybankelnök. Lagarde máris megszerezte az európai országok és Indonézia támogatását, míg Carstens mögött inkább a latin-amerikaiak sorakoznak fel. - Nem ringatom magam illúziókba az eredményt illetően - mondta  az 53 éves Carstens - ez olyan, mintha 0:5-ről kellene megnyerni egy meccset. A korábban baseball-sztárként is feltűnt, kövérkés pénzügyi szakember Mexikóban és az Egyesült Államokban tanult, végigjárta a ranglétrát a nemzeti bankban, dolgozott többször is az IMF-nél, ám külseje miatt gyakori szereplője a karikatúráknak.

Carstens amellett érvel, hogy nem jó ötlet európai politikust ültetni az IMF élére, mert manapság épp európai országok küzdenek krónikus adósságválsággal. Így az a furcsa helyzet állhatna elő, hogy nem a hitelezők, hanem a hitelfelvevők határoznák meg az intézmény politikáját. Carstens támogatói azt is hangoztatják, hogy a pénzügyi szakember megismerte az érem mindklét oldaát, átélte a mexikói adósságválságot, és a peso 1994-es összeomlását. Ám amíg Brazília támogatását nem tudja maga mögött, addig kevés eséllyel szállhat ringbe. A legnagyobb dél-amerikai ország azonban egyelőre kivár, hogy ki mellett tegye le a voksát.

Carstens és Lagarde egy 2008-as felvételen. Egyhangú konszenzussal
Mexico's Finance Minister Agustin Carstens (L) poses with France's Finance Minister Christine Lagarde after a news conference at the Presidential Palace in Mexico City, November 11, 2008. REUTERS/Jorge Dan Lopez (MEXICO)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.