Nehéz szívvel engedték el a plagizáló minisztert

Annette Schavan távozására még az ellenzék is visszafogottan reagált, ezúttal nyoma sem volt a kárörvendésnek. Angela Merkel kancellár az egyik legközelebbi szövetségesét veszítette el az oktatásért és a tudományos ügyekért felelős tárca vezetőjének a személyében.

Ezzel Schavan immár a második miniszter, akit a Merkel-kormány plágiumbotrány miatt veszít el. 2011-ben Karl-Theodor zu Guttenberg, a bajor keresztényszociális párt, a CSU nagy reménysége, a szövetségi kormány védelmi minisztere volt kénytelen búcsút inteni a politikai karriernek, miután bebizonyosodott: doktori disszertációját gyakorlatilag más művekből ollózta össze.

Annette Schavan (középen) Ursula von der Leyen munkaügyi miniszterrel és Rainer Brüderlével, a gazdasági tárca vezetőjével. Megbukott, de visszavárják
Brüderle és a nők: Annette Schavan oktatási és Ursula von der Leyen munkaügyi miniszterrel

De mint arra a legtöbb politikai elemző felhívja a figyelmet, a két eset között óriási különbségek vannak. Schavan 33 évvel ezelőtt pedagógiából írt doktori disszertációját azután kezdte vizsgálni a düsseldorfi egyetem bölcsészkara, miután egy névtelen blogger felhívta rá figyelmet. A 351 oldalas munkában több helyen pontatlanok az idézetek, nincsenek szabályosan megjelölve a források - de szó sincs komplett részek szó szerinti átvételéről, mint Guttenberg esetében, és fel sem merül az a gyanú, hogy a munkát teljes egészében valaki más írta volna. Kínosabbá teszi az ügyet viszont, hogy Schavan épp az oktatásért és a tudományos ügyekért felelős tárca élén áll, és hogyan tudna ezután a diákok szemében autoritás, a tudományos élet szereplői számára pedig tiszteletet kiváltó partner lenni.

A düsseldorfi egyetem több hónapig tartó vizsgálódás után kedden döntött úgy, hogy megvonja a minisztertől a doktori címet. Schavan ekkor éppen hivatalos úton tartózkodott Dél- Afrikában, ahonnan pénteken tért haza, és azonnal fel is ajánlotta a lemondását – emlékeztetett a Spiegel. A botrány árnyékot vetett volna a minisztérium és a kormány munkájára, indokolta. Lemondásakor egy korábbi baden-württembergi miniszterelnök, Erwin Teufel szavait idézte: „Először az ország, utána a párt, és csak aztán jövök én.” Az egyetem döntése ellen azonban fellebbez, és hosszú jogi harcra készül, mert állítja: soha nem plagizált.

Schavan hét évig állt a szövetségi oktatásügyi tárca élén, előtte tizenhét évig vezette ugyanezt a minisztériumot Baden-Württembergben. A német politika nagy tiszteletnek örvendő alakja volt, akinek neve még államfőjelöltként is felmerült 2004-ben. Lemondása súlyos csapás Merkel számára, aki kevés miniszterrel volt ennyire bensőséges, baráti viszonyban. A sok szempontból Merkel ellentétének számító - nyugati katolikus családból származó - Schavan évek óta a kancellár egyik legszorosabb szövetségesének számított. A kormánypárti politikusok többsége is sajnálkozásának adott hangot, amiért távoznia kellett a tárca éléről, Horst Seehofer bajor kormányfő szerint Schavannak mindenképpen a „politikában kell maradnia”. Ám ezzel a stigmával vélhetően nagyon nehéz lenne bármilyen választott tisztségért indulnia.

Schavan távozására még az ellenzék is visszafogottan reagált, ezúttal nyoma sem volt a kárörvendésnek. A szociáldemokraták és a zöldek vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy Schavan előtt nem volt más út, mint a lemondás. Ezt korrekten meg is tette. Utódja Johanna Wanka keletnémet matematikus lesz, aki korábban Brandenburgban, majd Alsó-Szászországban állt az oktatási tárca élén. Ő az első olyan keletnémet politikus, aki nyugati tartományban is miniszter lett. További érdekesség, hogy Wanka az egyetemi tandíjak pártján áll, miközben Németország két utolsó „tandíjas” tartománya is a hozzájárulás eltörlését fontolgatja.

Ami a szövetségi politikát illeti, az elveszített alsó-szászországi választások után Schavan bukása újabb rossz ómen a kancellár és a CDU számára a szeptember 22-i általános választások előtt. A hétvégi közvélemény-kutatások szerint a kereszténypártok támogatása egy százalékkal csökkent 40 százalékra, a Zöldeké pedig ugyanennyivel nőtt, 15 százalékra. A szociáldemokraták (27), a baloldal (7) és a liberálisok (4) támogatása változatlan. Az SPD és a zöldek reményei máris éledőben vannak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.