Negyven gyereket akar az uruguayi elnök

A 78 éves José Mujica a mandátuma lejárta után 2015-ben akar örökbefogadni. Valószínűleg ettől függetlenül is ő a legjobb fej a világ államfői között.

Mintegy 30-40 gyermeket szeretne örökbe fogadni José Mujica uruguayi elnök a mandátuma lejárta, vagyis 2015 márciusa után. „Úgy tervezem, hogy befogadok 30-40 szegény gyereket és elviszem őket a tanyámra” – nyilatkozta az El Observador uruguayi lapnak. A 78 éves elnök nem először áll elő ezzel a tervvel: a feleségével már hét évvel ezelőtt belevágtak egy mezőgazdasági iskola alapításába a tanyájukon, de végül meghiúsult a próbálkozás.

Mujicáról a marihuána december eleji uruguayi legalizálása kapcsán cikkeztek, de már korábban is gyakran szerepelt a sajtóban. A „legszegényebb elnökként” is emlegetett politikus igazi csodabogárnak számít a világpolitikában: elnöki fizetése nagy részét szociális programokba öli, egy Volskwagen Beetle-t vezet, a beiktatása után nem kért az elnöki palotából, helyette továbbra is egy tanyán, 45 négyzetméteres házban él feleségével, Lucía Topolansky szenátorral és háromlábú kutyájával, Manuelával.

Mujicának egyébként már életútja is regénybe illő: fiatalkorában a Tuapamaros nevű gerillaszervezet tagja volt, amely a hetvenes években bankrablásokkal, túszejtésekkel és a szegények közötti pénz- és ételosztással vált ismertté. Élete során állítólag hatszor lőtte le a rendőrség és tizennégy évet töltött katonai börtönben. A gerillaéveket követően megszelídült és politizálni kezdett. A szerény élethez való ragaszkodását múltjának tulajdonítja. „Az életvitelemet a sebeimnek köszönhetem… Voltak évek, amikor már egy matracnak is örültem volna” – mondta erről a Guardiannek.

A néhai venezuelai elnök, Hugo Chávez José Mujicával egy 2012-es caracasi felvételen. A sebeinek köszönheti a jóakaratot
Venezuelan President Hugo Chavez welcomes Uruguay's President Jose 'Pepe' Mujica at Miraflores Palace in Caracas April 7, 2010. REUTERS/Jorge Silva (VENEZUELA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.