Negyven év után atom nélkül marad Japán

Ma állítják le a Tomari atomerőművet, így Japán negyven év után atomenergia nélkül marad. A reaktorokat ugyanis le akarják tesztelni, mielőtt újra üzembe állítják őket. A sikeres eredmény azonban nem elég, meg kell szerezni a helyiek támogatását is, ez azonban egyre nehezebb.

Japán atomerőműveit a tavaly márciusi fukusimai atomkatasztrófa után állították le. A reaktorokat azóta tesztelik, hogy képesek-e ellenállni olyan természeti csapásoknak, mint a földrengés vagy a cunami. Ezelőtt csak rutinellenőrzés miatt egyik erőművet sem állították le, a Hokkaido tartományban lévő Tomari erőmű lekapcsolásával azonban Japán ötven reaktorából egyik sem fog működni. Így Japán negyven év után ismét atomenergia nélkül marad.

A fukusimai baleset hatalmas riadalmat okozott, a lakosság azóta egyre kevésbé támogatja az atomenergiát. Ugyan a katasztrófa miatt közvetlenül nem halt meg senki, de több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát, és lakhatatlanná vált a terület. Ezért is kétséges, hogy mikor fogják újra üzembe helyezni a reaktorokat. Ugyanis nemcsak a teszteknek kell sikerülniük, hanem a helyi hatóságoknak és a lakosságnak is engedélyt kell adniuk.

Eddig azonban még egyetlen erőművet sem indítottak újra. Ugyan a kormány megpróbált nyomást gyakorolni, hogy ismét állítsák üzembe az Ohi erőmű két reaktorát, ugyanis az teljesen biztonságosnak bizonyult. A kormány részben ezzel szeretné pótolni az energiahiányt, a helyiek azonban még nem adták áldásukat. A japán kormány így egyelőre tanácstalan, hogy mivel pótolják a kiesett atomenergiát, amely tavaly még Japán energiaszükségletének harminc százalékát fedezte. Úgy tűnik, nem igazán akarnak szembemenni a közvéleménnyel, és inkább a kőolaj behozatalt növelték.

Tokióban ma több mint ötezren ünnepelték a utolsó erőmű leállítását, a tüntetők azt remélik, hogy vége a nukleáris korszaknak. -Egy új korszak kezdődik Japánban. Nukleáris energiát termelni bűncselekmény, még mindig sok ember szenved miatta. Ha annyiban hagyjuk a dolgot, akkor bármikor előfordulhat egy újabb baleset– mondta az iparügyi minisztérium előtti tüntetés egyik résztvevője. A tüntetők a Tokiói torony mellett gyülekeztek, majd végigvonultak belvárosban „Viszlát, nukleáris energia!” táblákkal.

Ha a nyarat Japán komolyabb kimaradás nélkül túléli, akkor nagy valószínűséggel még többen fogják ellenezni, hogy újraindítsák az erőműveket. Az ipar képviselői és az olyan szervezetek is, mint az OECD azonban aggódnak a nukleáris energia kiesése miatt. A Kansai Electric Power, amely Nyugat-Japán középső részét látja el energiával azt jósolta, hogy a nyári időszakban körülbelül húsz százalékkal lesz kevesebb az energia, mint amennyire szükség lenne. A Kyushu Electric Power pedig attól fél, hogy a légkondicionálók miatt lesz hiány.

A Tomari erőmű az utolsó, amit leállítanak
Hokkaido Electric Power Co.'s Tomari nuclear power plant is seen in Tomari town on Japan's northern island of Hokkaido, in this picture taken by Kyodo May 5, 2012. Japanese utility Hokkaido Electric Power Co began shutting the country's last active nuclear reactor on Saturday, leaving the world's third-biggest user of atomic energy with no nuclear-derived electricity for the first time since 1970. MANDATORY CREDIT REUTERS/Kyodo
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.