Negyven Hamász-tagot fogtak el a tinédzserek utáni hajszában

A ciszjordániai körözések harmadik éjszakáján több tucat Hamász vezetőt vettek őrizetbe, s egy összecsapásban a palesztin források szerint meghalt egy palesztin fiatal – közölték az izraeli médiában.
Tovább folytak vasárnap éjjel a ciszjordániai őrizetbe vételek a csütörtök éjjel elrabolt három izraeli tizenéves felkutatása érdekében: az iszlamista Hamász több mint negyven aktivistáját fogták el, köztük hebroni otthonában a 2006-ben megválasztott palesztin parlament elnökét, Abdel-Azíz Dvejket.

Péntek óta több mint százötven palesztin szélsőségest fogtak el az izraeli biztonságiak Ciszjordániában, főleg a Hamász és az Iszlám Dzsihád nevű szervezet vezetőit és aktivistáit. Tőlük próbálnak információt szerezni az eltűnt izraeli fiatalok hollétéről.

Palesztin források arról számoltak be, hogy a Dzsenín melletti Dzselazún menekülttáborban hajnalban összecsapások törtek ki az őrizetbe vételek miatt, s hogy az izraeli erők megöltek egy köveket dobáló palesztin fiatalt. Az izraeli hadsereg illetékesei nem tudnak az esetről, vizsgálják a palesztinok bejelentését.

A 16 és 19 év közötti diákok csütörtökön tűntek el egy ciszjordániai izraeli telep közelében, mikor épp óráról tartottak hazafelé. Az izraeli közszolgálati rádió szerint az elmúlt napokban komoly kritika érte a rendőrségi ügyelet munkatársait – akik ellen vizsgálatot is indítanak –, mert az egyik elrabolt fiatal a történések idején felhívta a rendőrség hívószámát: a fiú közölte, hogy emberrablók fogságába esett, ám bejelentését rövid tanácskozás után nem vették komolyan, és nem is vizsgálták ki. 

Később végül visszahívták, ám ő már nem vette fel a telefont. A szülők rendőrségi jelentkezéséig nem tettek semmit, s így a terroristák hétórás előnyhöz jutottak. Izraelben azóta nagy erőkkel keresik a fiatalokat, akik elrablásával maga Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök is a Hamászt gyanúsítja, ám a szervezet szóvivője tagadta a vádakat.

A Gázai övezetben sem nyugodtak vasárnap éjjel a fegyverek. Késő este Gázából két rakétát lőttek Askelónra, amelyeket a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott. Válaszul az izraeli légierő hajnalban öt célpontot támadott az övezetben, s a palesztinok négy sebesültről számoltak be a Hamász katonai szárnyának létesítményeiben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.