Negyvennapos áramszünet vár Venezuelára

A dél-amerikai országban jövő héttől napi négy órán keresztül kikapcsolják az áramot, így próbálják kezelni az egyre romló energiaválságot.    

Venezuela igen komoly szárazsággal küzd, ami korlátozza a vízerőművek termelést. Az intézkedés már nem az első, amely az ország gazdaságát érinti, miután az ország legfontosabb exportcikkének számító olaj ára drasztikusan csökkent. Az infláció nő, és alapvető árucikkekből is hiány van – írja a BBC.

A baj olyan nagy, hogy az ország legjelentősebb sörfőzője, a Polar is leállítja termelését, mivel nincs pénze, hogy gabonát vásároljon külföldről. Az üzem tízezer dolgozóját szintén érinti majd az intézkedés.

Luis Motta Dominguez, energiaügyi miniszter csütörtökön elmondta: a negyven napon keresztül tartó áramszünetek időpontjáról naponta tájékoztatják majd az embereket az újságokban és a minisztériumi honlapokon. Annyi biztos, hogy este nyolc és dél között nem lesz áramszünet.

Venezuela energiaválsága idén egyre jobban mélyül: februárban a bevásárlóközpontok kényszerültek nyitvatartási óráik számainak csökkentésére, és nem mellesleg saját energiájukat is maguknak kell már előállítani.

Nicolas Maduro elnök az ország üzleti elitjét vádolta meg az ügyben, miszerint az Egyesült Államokkal való egyetértésük teszi tönkre a gazdaságot. Maduro a Polar elnökét, Lorenzo Mendozát szintén megvádolta, hogy ellenzéki szövetségeseivel már ellene fordította a venezuelai parlament többségét.

Sok üzletember és az ellenzéki politikusok ezzel szemben az energiaválságért és az alapvető cikkek hiányáért a kormány rossz gazdaságpolitikáját teszik felelőssé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.