Negyven évre ítéltek egy terroristát New Yorkban

A pakisztáni származású férfi, akit Nagy-Britannia adott ki az Egyesült Államoknak több országban tervezett merényleteket.

A huszonkilenc éves Abid Naszírt negyven év börtönbüntetésre ítélte a New York-i szövetségi bíróság. Az amerikai hatóságok szerint merényletet tervezett többek között Manchester, New York városa és Koppenhága ellen.

Márciusban már bűnösnek találta őt a bíróság abban, hogy eszközöket szolgáltatott az al-Kaidának. 

Naszírt tizenegy társával együtt 2009-ben tartóztatták le Nagy-Britanniában, mert a gyanú szerint meg akartak támadni egy bevásárlóközpontot Manchesterben.

Egyiküknél sem találtak robbanóanyagokat, azonban kiutasították őket az országból. Naseernek sikerült elkerülnie a kitoloncolást, miután a bíróság úgy ítélte meg, hogy nem lenne biztonságban, ha visszatérne Pakisztánba.

2010-ben ismét letartóztatták az amerikai ügyészség kérésére. 2013-ban kiadták az Egyesült Államoknak. Az ügyészség feltételezése szerint Naseer része volt egy nagyobb al-Kaida összeesküvésnek, ami különböző nyugati célpontok ellen irányult, mint a New York-i metróhálózat és egy újság szerkesztősége Koppenhágában. 

Az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma szerint a forgatókönyveket az al-Kaida felsővezetése tervelte ki és irányította Pakisztánból. Naszír tárgyalásán a bizonyítékok egy részét a Oszama bin Laden búvóhelyének átkutatásakor előkerült dokumentumok szolgáltatták. Az MI5 ügynökei tanúskodtak ellene, illetve Naszír két társa, Nadzsibullah Zazi és Zarein Ahmedzay, akiket a metró ellen tervezett akció miatt ítéltek el. Az ügyész szerint kódolt emailek bizonyítják, hogy mindhárom férfit ugyanaz az al-Kaida-parancsnok irányította.

A védelem főleg a saját vallomásából és a vád tanúinak feltett keresztkérdésekből állt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.