Négyszáz fácánt lőtt le Ceausescu az utolsó vadászatán

Röpke három óra alatt négyszáz fácánt lőtt le élete utolsó vadászatán Nicolae Ceausescu volt román kommunista diktátor, akivel két hét múlva az 1989-es forradalom eseményei nyomán szintén puskagolyóval végeztek.

A fácánokat 1989. december 10-én mészárolták le a dél-romániai Giurgiu megyei Ogarca erdőben, ahol a vadászat szervezői bőségesen gondoskodtak arról, hogy a diktátornak és kísérőinek legyen mit a puskavégre kapni. A 73 éves Ion Tache, a diktátor vadászatainak előkészítésével megbízott erdész szerint ugyanis Ceausescuék érkezése előtt 4 ezer fácánt vittek a helyszínre egy tenyészetből, és eresztették őket szabadon.

A véres hajsza kimenetelében az akkori külpolitikai helyzet is szerepet játszott. Ceausescu hat nappal azelőtt érkezett haza Moszkvából, ahol Mihail Gorbacsovval találkozott. A román diktátornak esze ágában sem volt végrehajtani a Kreml egykori vezetője által szorgalmazott reformokat, ezért Gorbacsov szemrehányást tett neki amiatt, hogy Bukarestben semmi változás nem észlelhető. Ez alaposan felkavarta a román diktátor kedélyállapotát, és szemtanúk szerint a vadászat közben is ingerült volt, aminek több száz fácán látta kárát.

Ceausescu a Kreml főnökét is meghívta a szóban forgó vadászatra. Gorbacsov erről 1995-ös emlékirataiban számolt be. "Vajon (Ceausescu) azt akarta bebizonyítani ezzel, hogy támogatottsága stabil a saját országában? - tette fel a kérdést az egykori szovjet vezető, majd hozzátette: két héttel később tragikus események következtek be Romániában. Ezzel az 1989-es forradalomra utalt, amelynek során Ceausescut és feleségét kivégzőosztag elé állították.

Az Adevarul című napilap szerint Ion Tachénak egy másik "történelmi" emléke is fűződik az Ogarca-i erdőhöz. 1957-ben Gheorghe Gheorghiu-Dej akkori román kommunista vezető szintén vadászatra hívta Nyikita Hruscsovot. A románok bort kínáltak a vendégeknek, az oroszok vodkát szolgáltak fel, a hangulat pedig olyan jó volt, hogy Gheorghiu-Dej vadászat közben a szovjet csapatok Romániából való kivonását kérte. Egy év múlva 35 ezer szovjet katona hagyta el Romániát - olvasható az Adevarulban.

 

Ceausescu vadászaton az Albele erdőben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.