Milliók adatait lopták el a hackerek

Kínai hekkerek törtek be az amerikai kormányzat személyzeti hivatalának (Office of Personnel Management, OPM) szervereire - közölte csütörtökön az OPM, megjegyezve, hogy az adatlopásban négymillió jelenlegi és korábbi kormányzati alkalmazott lehet érintett.

A Washington Post információi szerint a hackerek decemberben intéztek támadást az OPM ellen, amiről az ügynökség áprilisban szerzett tudomást a belbiztonsági tárca EINSTEIN elnevezésű, a szövetségi internetes adatforgalmat figyelő rendszerének segítségével. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a  lap azt írja, a kínai kormány felelős a behatolásért.

Donna Seymour, a  hivatal informatikai vezetője egy interjúban elmondta, hogy az OPM rendkívül értékes célpont a hackerek számára, mert nagyon sok emberről rendelkeznek információval, amellyel vissza lehet élni: egyrészt megzsarolhatják az illetőket, másrészt könnyűszerrel küldhetnek egy vírust tartalmazó e-mailt egy kollégának az egyik munkatársának a nevében, amelyre ha az illető rákattint, akár a számítógépes rendszereikhez is hozzáférést nyerhetnek a támadók.

A Személyzeti Menedzsment Hivatala (OPM), amelynek a számítógépes rendszerét feltörték, egyebek között a kormányzati alkalmazottak hátterének ellenőrzésével foglalkozik, annak megállapításával, hogy ki jogosítható fel titkos anyagokhoz való hozzáférésre. Az ilyen vizsgálatok 90 százalékát az OPM végzi el.

A washingtoni kínai nagykövetség visszautasította a vádakat, miszerint az adatlopás mögött a kínai kormány állna. „Az országokon átívelő kibertámadást  nagyon nehéz visszanyomozni, és így az elkövetett azonosítani. Az elhamarkodott konklúziók és hipotetikus vádaskodás felelőtlenség és kontraproduktív” - idézi a CNN Kína washingtoni nagykövetségének szóvivőjét, Zhu Haiquant.

Az amerikai szövetségi kormánynak jelenleg 2,7 millió aktív alkalmazottja van. A fegyveres erőkben szolgálók adataihoz nem férhettek hozzá a behatolók, de arról nem hangzott el tájékoztatás, hogy kikéhez igen. Egy névtelenül nyilatkozó kormányzati illetékes szerint az adatlopás potenciálisan az összes kormányzati szervet érintheti. Kulcskérdés, hogy vajon a hírszerzés alkalmazottainak adataihoz hozzá tudtak-e férni a támadók.

Ron Johnson, a Nemzetbiztonságért és Kormányzati Kapcsolatokért felelős miniszter „nyugtalanítónak” nevezte hackertámadást, és kijelentette, hogy az OPM-nek sokkal biztonságosabb rendszerre lenne szüksége.

Az ügyben az FBI is nyomoz. 

Nem ez az első eset

Novemberben a belbiztonsági minisztérium egy volt szerződéses alkalmazottja egy másik kibernetikai behatolást fedezett fel. Akkor a tárca 25 ezer munkavállalója és több ezer más kormányalkalmazott személyi kartonjához fértek hozzá - írja az MTI.

Ezen a héten az amerikai adóhivatal (IRS) számítógépes rendszeréből 100 ezer ember adóbevallásának adatait lopták el. Az CNN szerint ez a támadás Oroszországból indulhatott ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.