Négycsillagosok szexcsapdában

Dominóként dönti Amerika legmagasabb állású katonatisztjeit a David Petraeus nyugalmazott tábornok, volt CIA-főnök lemondást kiváltó és egész Washingtont megrázó szexbotrány. Petraeus után most egy másik négycsillagos generális, az afganisztáni amerikai és ISAF-erőket irányító John Allen került célkeresztbe.

Leon Panetta védelmi miniszter szerint vizsgálat indult az 58 éves Allen ellen. Amerikai sajtójelentések szerint a tábornok nem helyénvaló, értsd illetlen tartalmú üzeneteket küldött Jill Kelleynek. A Pentagon kitért annak megválaszolása elől, hogy az üzenetek szexuális tartalmúak voltak-e. Ami biztos: a vizsgálat miatt elhalasztották Allen előléptetését, a tervek szerint 2013-tól ő lenne a NATO európai erőinek új főparancsnoka.

John Allen (balra), David Petraeus (középen ) és Leon Panetta (jobbra) Kabulban 2011-ben. Egymás nőügyeibe buknak bele
USMC Lt. General John Allen (L) and U.S. Army General David Petraeus (C) greet U.S. Secretary of Defense Leon Panetta after Panetta's arrival in Kabul, Afghanistan, July 9, 2011. Panetta arrived in Afghanistan on Saturday, saying he believed the strategic defeat of al Qaeda was within reach if the United States could kill or capture up to 20 remaining leaders. REUTERS/Paul Richards/Pool (AFGHANISTAN - Tags: POLITICS MILITARY)

A Petraeus- és az Allen-ügy egyik kulcsszereplőjéről, a 37 éves Kelleyről egyelőre annyit tudni, hogy a háromgyermekes családanya és sebész férje öt évvel ezelőtt ismerkedett meg Petraeusszal. A floridai Tampában élő, a helyi elithez tartozó házaspár a városban működő Központi Parancsnokságon (CENTCOM) végzett jótékonysági munkát, katonacsaládokat segítettek. Petraeust állítólag plátói vonzalom fűzte az asszonyhoz, de többen úgy spekulálnak, hogy viszonyuk is volt. Úgy tűnik, hogy Kelley a CIA irányítását tavaly szeptemberben átvevő Petraeus afganisztáni utódjával is meglehetősen közeli kapcsolatot ápolt. A mostani Pentagon-vizsgálat ugyanis kettejük 2008–2010 közötti e-mail levelezését, mintegy 20-30 ezer oldalnyi dokumentumot veszi górcső alá. A kérdéses időszakban a tengerészgyalogos-tábornok irányította a CENTCOM-ot.

A jelek szerint a négycsillagos tábornokokra „utazó” Kelley volt az, aki eldöntötte az első dominót azzal, hogy zaklatásért feljelentette Paula Broadwellt. A negyvenéves, szintén házas, kétgyermekes családanya, mellesleg tartalékos katonatiszt volt Petraeus szeretője. Broadwell – miután az idén májusban, jó félév után Petraeus szakított vele – rájöhetett arra, hogy Kelley szemet vetett a CIA-igazgatóra, vagy esetleg több is volt már közöttük. Júniusban több névtelen e-mailt is írt vetélytársnőjének, az amerikai sajtó szerint a levelek olyan benyomást keltettek, mintja féltékeny kislányok ugrottak volna egymásnak. Petraeus, amikor tudomást szerzett az e-mailekről, kérte volt szeretőjét és életrajzíróját, hogy ne zaklassa tovább Kelleyt.

Innentől a történet egy rossz hollywoodi filmre kezd hasonlítani. A floridai asszony a névtelen e-maileket megmutatta egy barátjának, történtesen az FBI egyik ügynökének. Az illető értesítette az internetes bűncselekményekkel foglalkozó osztályt. Az ügynök azonban olyan megszállottsággal vetette bele magát, hogy főnökei leállították. Pedig ekkor már az FBI kiderítette, hogy a névtelen e-maileket Broadwell írta. A félreállított ügynök azonban attól tartva, hogy a „fejesek” a szőnyeg alá söprik a Kelley–Broadwell-ügyet, a nyomozásról értesített egy republikánus kongresszusi képviselőt.

Az FBI időközben házkutatást tartott Broadwell észak-karolinai otthonában. Kelley pedig neves ügyvédet szerződtetett, azt, aki a házasságtörésen kapott volt demokrata párti alelnökjelöltet, John Edwards szenátort is képviselte. Válságkezelésre pedig azt a kommunikációs tanácsadót kérte fel, aki a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton híres szeretőjét, Monica Lewinskyt segítette.

Ahogy Kelley és Broadwell, úgy Petraeus is eltűnt a nyilvánosság elől. Amerika bukott hősének egyik volt szárnysegédje, Peter Mansoor ezredes azt nyilatkozta a CBS híradójának. „Beszéltem Petraeusszal, és a tábornok azt mondta nekem: – Ezt jól elkúrtam. Helytelenül cselekedtem, nincs rá mentség.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.