Négyből három amerikai a visszavonulás pártján

Nuri al-Maliki iraki kormányfő hétfőn volt hivatalos a Fehér Házba, Barack Obama elnök pedig szerdán, az észak-karolinai Fort Bragg támaszponton mond köszönetet csapatai erőfeszítéseiért, amelyeket a csaknem 4500 amerikai halálos áldozatot követelő iraki háború során hoztak.

Az NPR amerikai közszolgálati rádió ennek kapcsán évtizedes eseményről beszél, amelynek „messzeható, köztük belpolitikai következményei” vannak. - Ez az ünnepi időszak a hazatérés időszaka lesz, mert december végére minden katonánk elhagyja Irakot - mondta nemrég Obama a csaknem kilenc éve, 2003 kora tavaszán indított háború lezárásáról. Ez a gyakorlatban azt jelenti: karácsonyra az egykori erők töredéke marad a közel-keleti országban. Jelenleg is csak nyolcezren vannak már, miközben a létszám 170 ezer főn tetőzött 2007-ben.

Zászlóátadás. Karácsonyra az egykori erők töredéke marad Irakban
Members of the 1st cavalry 1st Brigade Special Troops Battalion fold the U.S. flag during a handover ceremony of Camp Kalsu to the Iraqi army, south of Baghdad December 11, 2011. REUTERS/Saad Shalash (IRAQ - Tags: CONFLICT MILITARY)

Obama és al-Maliki washingtoni tárgyalásainak középpontjában az áll - emlékeztetett az AP hírügynökség -, hogyan működhet együtt a két ország a biztonsági feladatokban a kivonulást követően. Az irakiak érdeklődnek a lehetőség iránt, hogy az USA kiképzéssel segítse fegyvereseik felkészülését, de nincsenek készen arra, hogy mentességet adjanak az amerikaiaknak tetteik esetleges jogkövetkezményei alól, amint pedig az Egyesült Államok követeli azt. Az USA annál is inkább érdekelt a megfelelő biztonsági helyzet fenntartásában, mivel a világ legnagyobb, 16 ezer fős nagykövetségét működteti Bagdadban.

Al-Maliki értésre adta: országa nemzeti érdekeit tartja szem előtt, nem pedig más ország, így például Irán diktátumait. A perzsa állam iraki befolyása annál is inkább lényeges kérdés, mivel mindkét állam - amely a 80-as években hosszan háborúzott egymással - síita többséggel rendelkezik. Maliki főbb szövetségesei közül az Amerika-ellenes prédikátor, Moktada al-Szadr is Iránban tölti ideje jelentős részét beszámolók szerint. Washington úgy véli: kivonulása után óhatatlanul nő majd a perzsa állam befolyása Irakban.

Mindamellett az amerikaiak jelentős többsége támogatja a több mint nyolc év utáni visszavonulást. Egyetért vele a közvélemény háromnegyede, és feltűnően nagy számban, 48 százalékban még a republikánus szimpatizánsok is támogatják a Pew kutatóközpont felmérése szerint.      

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.