Obamára vár a város

Csak a tűzijáték marad el ezúttal: amúgy Aretha Franklin énekétől a John McCain előtt tisztelgő Obama-vacsoráig érnek a beiktatási ünnepségek. Washington ünnepi lázban ég, és a mínusz 13 fokos farkasordító hideg ellenére is több millió látogatót várnak a következő néhány napban.

Fagyos idő elébe néz Washington, pedig a Martin Luther King Jr. tiszteletére tartott munkaszüneti nappal együtt négynapos a hétvége.  A hideg azonban megnehezíti a szabad idő élvezetét: jelenleg például mínusz 13 Celsius-fok van. De az "Obama-várás" teljesen más hőmérsékleten zajlik.

Obamás metróbérlet Washingtonban
Obamás metróbérlet Washingtonban

- Egyszerre csak egy elnök van hivatalban! - hűtötte le a kedélyeket szinte minden, már Barack Obamát bombázó kérdésre az elmúlt hetekben a megválasztott elnöknek segítő csapat, akik a hatalmi átmenetet koordinálták. Ám a közvélemény tűkön ül. Hányadikán írja alá Obama a guantánamói támaszpont bezárását kezdeményező rendeletet? Mi kerül legelőször az íróasztalára? Mikortól indulhatnak be legalább a már "lapátkész" infrastrukturális projektek a gazdaságélénkítás jegyében? És az is érdekes: hova épül a kosárlabdapálya a Fehér Házban?

- Huszonkétmillió amerikai? Ennyi Bush-rokon és üzletfél azért nincsen! - hőbörög a sokszor amúgy is radikális Rolling Stone magazin azon: a nyolc év után távozó elnöknek maradtak még a végére szimpatizánsai.

A felfokozott hangulatot a már szombaton megkezdődő beiktatási eseményekre mindenkinek magának kell biztosítania. Segédeszközök nem nagyon akadnak - a keddi eskütétel helyszínére például még termoszokat sem lesz szabad bevinni. Washingtonba, amely csak mintegy 600 ezer fő otthona,  több millió embert várnak. A tömeg legnagyobb része az eskütétel helyszíne, a Capitolium előtti National Mall (Nemzeti Park) hatalmas téglalapján figyelheti majd, amint délben hivatalba lép az Egyesült Államok 44. elnöke.

Jelentős számban utaznak fel már most afroamerikaiak és mások is a legtávolabbi államokból és az egykori rabszolgatartó délről, telítve ezzel a környékbeli vendégszobákat, szállásokat. Ők két évszázados sérelmeik kiigazítását, a hivatalosan már nem, de a mindennapokban tovább is létező faji diszkrimináció újradefiniálását látják Obama beiktatásában. Garzonlakásokat is ezrekért kezdtek kínálni erre a pár napra a fővárosban és a környező megyékben, látva az óriási keresletet.

Sokan viszont az itteniek közül vidékre menekülnek a közlekedési korlátozások, lezárások és a közszolgáltatások szüneteltetése miatt. A főváros négyezer rendőrét ugyanennyivel egészítik ki máshonnan.

A legtöbbet az a negyedmillió néző látja majd, akinek jegye van; ilyenhez elvileg a Kongresszus tagjain keresztül, valójában viszont sokszor üzérektől, pénzért lehetett hozzájutni. A szenátus a minap fogadott el törvényt a beiktatási jegyek adásvételének betiltására. Ami magát a ceremóniát illeti, egy szövetségi bíró csütörtökön jóváhagyta az "Isten engem úgy segéljen" fordulat alkalmazását, amelyet alkotmányos jogaikra hivatkozva támadtak meg ateisták. Az obligát Bibliát Michelle Obama tartja majd, bár több százan jelentkeztek erre a feladatra is az önkéntesnek feliratkozó 60 ezerből.

Az új elnököt, aki középső nevét ("Hussein") is használja majd, John G. Roberts, a Legfelsőbb Bíróság elnöke esketi fel. Az invokációt a melegeket sértő kijelentéseiért bírált Rick Warren tiszteletes tartja, de Aretha Franklin is fellép. A soul királynőjének is nevezett énekesnő tizenhatszor nyert Grammy-díjat, és első nőként került be a Rock & Roll halhatatlanok csarnokába. A Rolling Stone magazin által felkért rockszakma a minap a mindenkori legnagyobb énekesnek választotta. - Aretha ajándék istentől. Ha az ének révén történő önkifejezésről van szó, senki nem érhet a nyomába. Nők miatta akarnak énekelni - írja méltatásában Mary J. Blige, aki maga is fellép.

Szombaton a megválasztott elnök Abraham Lincoln emlékének adózik, amikor Philadelphiából, az Egyesült Államok bölcsőjéből indulva, hagyományos, félnapos vonatúton érkezik meg Washingtonba. Barack Obamáéhoz hasonlóan az USA 16. elnöke pályafutása is Illinois államból indult. (Ezért is mondta az államügyész nemrég, hogy az ottani kormányzót érintő korrupciós botrány nyomán Lincoln forog a sírjában.) Érinti az út a leendő alelnök, Joe Biden városát, a Delaware állambeli Wilmingtont és Baltimore-t is.

Vasárnap délután a Lincoln-emlékműnél kezdődnek a rendezvények; fellép a többi közt Bono, Herbie Hancock, Bruce Springsteen és Stevie Wonder is. Történelmi részleteket olvas fel Martin Luther King III, a néhai polgárjogi harcos fia. A hétfő kiemelkedő eseményei az a pártszempontokon felülemelkedő két vacsora, amelyet Obama egyrészt Colin Powell egykori republikánus külügyminiszter, illetve volt kampányellenfele, John McCain arizonai szenátor tisztetetére ad. Tűzijáték - az utóbbi huszonnyolc évben először - ezúttal nem lesz. A szokásos kedd délutáni parádé a Capitoliumtól a Fehér Házig tart majd.

Bálok, jótékonysági események is sorjáznak, akár a katonacsaládok, akár a kampánytámogatók tiszteletére. Utóbbiak Obama választási győzelmének elősegítésére 750 millió dollárt, míg a beiktatási ünnepségekre 41 millió dollárt kalapoztak össze. A megválasztott elnök a mostani négy napra vonatkozó adományokat fejenként legfeljebb 50 ezer dollárban határozta meg. Így az egyik legnagyobb donor Soros György, aki négy családtagját is megmozgatva összesen negyedmilliót adott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.