Négy mandátumot ér a kelet-európaiakkal való riogatás

A szélsőjobboldali holland Szabadságpártnak (PVV) négy parlamenti mandátumot hozna a kelet- és közép-európai vendégmunkások elleni panaszhonlap egy friss közvélemény-kutatás szerint.

A PVV tavaly októberben még 30 mandátummal az ország második (a jelenlegi parlamentben harmadik) legerősebb pártja lett volna. Azóta jelentősen veszített népszerűségéből, egy hete már csak 20 képviselői helyet jeleztek közvélemény-kutatók. A panaszhonlap kezdeményezése azonban négy új mandátumot hozna a pártnak – állítja a legfrissebb felmérés, amely az NRC Handelsblad és a Volkskrant újságok honlapjain olvasható.

A tíz nappal ezelőtt létesített PVV-honlapon a hollandok bejelentést tehetnek kelet- és közép-európai bevándoroltakról, amennyiben zavarják őket a vendégmunkások, vagy veszélyben érzik tőlük munkahelyüket. A kisebbségi kormánykoalíciót az eddig iszlámellenességéről hírhedt PVV kívülről támogatja. A kelet-európaiak ellen fordult párt hatalmas tiltakozást váltott ki az Európai Parlamentben, és a kormány határozott elhatárolódását követelték az érintett országok hágai misszióvezetői is.

Egy másik felmérésből az derül ki, hogy a hollandok 55 százaléka kifejezetten elutasítja, mintegy negyedük azonban kifejezetten pozitívan fogadta a panasz lehetőségét, miközben 18 százalék közömbös a kérdésben.    

Hollandiába az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott kelet- és közép-európai országokból becslések szerint 250-300 ezren vándoroltak be, legnagyobb számban lengyelek, de sok a román és bolgár, főleg mezőgazdasági idénymunkára érkező is. Bár jelenlétük hozzájárult a gazdaság növekedéséhez, sok holland veszélyeztetve látja munkaszféráját, mert a vendégmunkások hajlandóak mostohább munkakörülményeket és alacsonyabb munkabért is elfogadni.

A Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders.
A Szabadságpárt elnöke, Geert Wilders. Megadóztatná a fejkendőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.