Négy hónapra ítélték a FEMEN aktivistáit

A félmeztelen tiltakozó megmozdulásairól ismert szervezet három tagja két héttel azután kapott börtönbüntetést Tunéziában, hogy a tavaly a tuniszi amerikai nagykövetségre támadó huligánok felfüggesztettel megúszták.

Négy hónap börtönbüntetésre ítélték szerdán a félmeztelen tiltakozó megmozdulásairól ismert ukrán szervezet, a FEMEN aktivistáit Tunéziában. A három hölgyet – a francia Pauline Hillier-t és Marguerite Sternt, illetve a német Josephine Markmannt – ugyanabban az épületben ítélték el, amely előtt május 29-én egyik tunéziai társuk, Amina Tyler őrizetbe vétele ellen tiltakoztak. Tyler pere még nem kezdődött el. Többek között azért akarják törvény elé állítani, mert márciusban félmeztelenül modellt állt egy fényképhez, testén a „Baszd meg az erkölcseidet!” felirattal, a képet pedig feltette a Facebookra.

Ahogy Tylert, úgy Hillier-t, Sternt és Markmannt is szeméremsértés vádjával állították törvény elé. Bár a védelem azzal érvelt, hogy a félmeztelenül tüntetéseknek semmiféle szexuális felhangjuk nincs, ezt az ügyészség elutasította, arra hivatkozva, hogy az iszlám tiszteli a nőiséget, a nyilvános meztelenkedést pedig tiltja a törvény.

A börtönbüntetés meglepően kemény ítélet: a FEMEN esetében az igazságszolgáltatás többnyire megelégszik a pénzbüntetéssel, és ha külföldi aktivistákról van szó, az országból kiutasítással. Ahogy az Independent írja, az ítélet annak a fényében is visszatetsző, hogy alig két hete ért véget egy per, amelyben a tuniszi amerikai nagykövetség elleni támadás elkövetői ültek a vádlottak padján. Bár ők bizonyíthatóan törtek-zúztak és gyújtogattak, megúszták felfüggesztett börtönbüntetéssel az ügyet.

A szerdán elítélt FEMEN-aktivistáknak joguk van fellebbezni. Nem világos az sem, hogy mind a négy hónapot le kell-e ülniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.