Négy évre ítélték a szilikonkirályt

Tavalyelőtt világszerte pánik tört ki, miután kiderült, hogy Jean-Claude Mas cége, a PIP gyenge minőségű alapanyagokat adott el plasztikai műtétekhez.

Többrendbeli minősített csalás vádjával kedden első fokon négy év börtönre ítélték Jean-Claude Mast, a francia Poly Implant Protese (PIP) nevű szilikongyártó cég alapítóját. Négy másik vádlottra – az időközben már megszűnt cég négy vezetőségi tagjára – a marseille-i törvényszék szintén börtönbüntetést szabott ki.

A PIP miatt tavalyelőtt karácsonykor világszerte pánik tört ki, azután, hogy a francia egészségügyi minisztérium a mellimplantátumok eltávolítását javasolta annak a mintegy harmincezer nőnek, akiknek a mellébe a cég szilikonját operálták Franciaországban. A PIP egy időben a harmadik legnagyobb szilikongyártó volt a világon, de ez nem akadályozta abban, hogy nem orvosi, hanem például matracok készítéséhez használt ipari szilikont áruljon. Feltevések szerint 65 országban háromszázezer nő jár-kel olyan szilikonnal a mellében, amely a francia cégtől származik.

A marseille-i pert összesen 7113 érintett nő indította Mas ellen, 300 ügyvéd képviselte őket, de mindössze ötvenen ültek a tárgyalóteremben. Mas – akit az ügyész az egyik ihletett pillanatában „a betétvarázsló tanítványa” kifejezéssel aposztrofált – a kockás zakójához fehér sportcipőt vett fel az ítélethirdetésre. Egy szót sem szólt. A négy év börtön mellett 75 ezer eurós pénzbüntetést kell kifizetnie, örökre eltiltották a cégalapítástól és attól is, hogy valaha még orvosi területen dolgozzon. Ügyvédje, Yves Haddad szerint az ítélet „csalódást kelt, de nem meglepő”.

A PIP-implantátumok nagy veszélye a szakadás. Az egészségügyi eszközök gyártását felügyelő francia ügynökség, az ANSM csak Franciaországban 7500 ilyen esetről tud, háromezer másik műtét pedig  „nemkívánatos mellékhatásokkal”, többnyire gyulladással járt. Rákot nyolc olyan francia nőnél mutattak ki, akibe PIP-szilikont operáltak. Mas a perben azt elismerte, hogy a betétekben használt gélt nem engedélyeztették – ezen a cég egymillió eurót nyert –, de tagadta, hogy a gél veszélyes lenne. Bűntársai vallomása ettől csak egy árnyalatnyival tért el: a négy másik vádlott azt mondta, „nem volt tisztában azzal”, hogy az implantátumok kiszakadhatnak vagy gyulladást okozhatnak.

Jean-Claude Mas a egy áprilisi tárgyalási fordulón. Tagadta, hogy a szilikon veszélyes lenne
Jean-Claude Mas, founder of French company Poly Implant Prothese (PIP), sits in the courthouse before the start of the trial of PIP breast implant company in Marseille, April 17, 2013. With over 5,000 plaintiffs, 300 lawyers and five defendants, a high profile fraud case over substandard French breast implants that stoked a global health scare went to trial on Wednesday. More than 300,000 women around the world bought breast implants over a decade from French company PIP, whose founder has admitted filling them with a homemade recipe using industrial-grade silicone gel. REUTERS/Philippe Laurenson (FRANCE - Tags: CRIME LAW HEALTH)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.