A nagy magyar-szlovák lejtő: négy éve verték meg Malina Hedviget

Aligha kegyelmez a szlovák igazságszolgáltatás: hamis tanúzás vádjával valószínűleg a bíróság előtt végzi a 2006. augusztus 25-én brutálisan bántalmazott magyar lány. Ügyvédje azt üzeni, nem adják fel a harcot.

Négy éve, hogy Nyitrán megtámadták a vizsgára tartó Malina Hedviget - emlékeztetett a Új Szó című szlovákiai magyar napilap. A napilap rámutat, hogy a volt diáklányt bántalmazók ellen a pontos személyleírások és fantomképek ellenére sem indult vizsgálat. Ehelyett a lányt nyilvánosan hazugnak Robert Fico akkori miniszterelnök és több magas rangú politikus is, majd a hatóságok félrevezetése miatt vádat emeltek ellene. Az ügy és a körülötte szlovák részről keltett hisztéria miatt került lejtőre a magyar-szlovák viszony.

A 2007 őszén megalakított főügyészségi vizsgálócsoportnak kellett volna kiderítenie, amit a rendőrségnek nem sikerült, de ez a csoport máig sem fejezte be a munkáját. Az ügyben egy éve nem történt semmi. A júliusi szlovákiai kormányváltás után a belügyminisztérium ellenőrei vizsgálatot kezdtek a nyitrai rendőrségen, átnézik a nyomozás összes aktáját. A tárca annyit hozott nyilvánosságra, hogy a jegyzőkönyvek vezetésében és a vizsgálati műveletekben találtak hibákat, konkrétumokat azonban nem közölt. Az Új Szó szerint most minden a főügyészségen múlik, ott döntik el, ejtik-e a Malina Hedvig elleni vádat, a hamis tanúzást, vagy bíróság elé állítják a lányt. Hedvig ügyvédje, Roman Kvasnica szerint az utóbbi fog bekövetkezni, mert az ügyészség nem tud másként megszabadulni az ügytől.

Négy év alatt annyit tettek az ügyben a szlovák bűnüldöző és igazságügyi szervek, hogy azoknak nyújtottak védelmet, akik megtámadták Malina Hedviget. Védencem ellen több mint három éve folyik eljárás anélkül, hogy pontosan tudná, mivel vádolják. Mindezért a főügyész felelős, mert nem tette lehetővé a törvényes vizsgálat lefolytatását és a vétkesek felelősségre vonását - fejtette ki Kvasnica. Úgy véli, pert indítanak Malina Hedvig ellen.

- Hogy ezt eddig nem tették meg, annak két oka van: az egyik, hogy közeleg a főügyészválasztás időpontja, a másik, hogy még nem találták meg azt a bírót, aki képes további négy évig halogatni az ügyet. Most már az is megfelelne nekik, ha védencem beismerné, hogy tévedett, de erre hiába várnak. Mindegyiküknek azt üzenem, mi nem adjuk fel - mondta a lapnak Kvasnica.

Malina Hedvig is csak azzal éri be, ha az hatóságok beismerik, hogy igaztalanul vádolták és hurcolták meg. Ennyi gyalázat, megpróbáltatás után jár nekem a bocsánatkérés, és az is, hogy kiderüljön, kik tették ezt - elem. De amíg erre nincs kilátás, addig nem foglalkozom a dologgal. Most a gyerekeimről szól az életem - mondta a fiatalasszony, aki ma már egy kétéves kislány és egy két hónapos kisfiú édesanyja.

„Beteges hazudozó” – állítja Robert Kalinák Malina Hedvigről
Közvetlen az eset után az egyetemen készült felvétel Malina Hedvigrõl. (A felvételt a lány ügyvédje bocsátotta rendelkezésünkre)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.