Négy embert ölt meg az ámokfutó osztrák orvvadász

Le akarták tartóztatni, amikor először tüzet nyitott. A síparadicsom Annaberg melletti Melkben most ostromállapotok uralkodnak, a kommandósok este megrohanták az ámokfutó búvóhelyéül szolgáló farmházat.

Négy embert – három rendőrt és egy mentőt – lőtt le kedden Ausztriában egy ámokfutó orvvadász. A férfit az éjjel letartóztatták, de egy rendőrautóval megszökött. Az osztrák síparadicsom, Annaberg mellett érték utol, ahol bekerítették egy farmházban. Ekkor tüzet nyitott a rendőrökre, és utána a helyszínre küldött mentőkre is, az előbbiek közül eddig hármat, az utóbbiak közül egyet ölve meg. A Bécstől kilencven kilométerre Nyugatra fekvő kis faluban, Melkben most ostromállapotok uralkodnak: körülbelül száz, gépfegyverrel és páncélozott harci járművekkel érkező rendőr vette körbe a farmházat. Az utakat az egész környéken hermetikusan lezárták.

Úgy tudni, hogy a férfi az első rendőrt akkor lőtte le, amikor hétfő este illegális vadászat gyanújával megpróbálták letartóztatni Annaberg mellett, de menekülés közben a kocsija lefulladt a sárban. A második áldozata az a mentő volt, aki a rendőrön próbált segíteni. Az orvvadász ezután gyalogszerrel menekült tovább. Eközben végzett még egy rendőrrel, és túszul ejtett egy harmadikat. Az ő kocsijával hajtott tovább a melki farmházig, ahol elbarikádozta magát. Túsza holttestét a farmház közelében, a járőrkocsiban találták meg. A négy halálos áldozaton kívül az orvvadásznak még egy rendőrt sikerült megsebesítenie menekülés közben. Ő túl fogja élni, az állapota stabil.

A hatóságok most azt mondják, hogy a farmház körül „iszonyat van”, robbanásveszélyes a helyzet. Időről időre lövések dördülnek: a férfi állítólag mindenkire tüzet nyit, akit csak meglát. Rendőri bejelentések szerint próbálnak ugyan tárgyalni a megadásról, de a férfivel „nehéz” kapcsolatba lépni. A bekerített farmházból eközben füst száll fel, amelynek okáról a hatóságok egyelőre nem számoltak be. Azt nem tudják, vannak-e esetleg robbanószerkezetek az épületben.

Az orvvadásszal folytatott tárgyalásokba bevonták a családtagokat és a barátokat. Az egyik barátnak a férfi telefonon azt mondta, hogy soha nem fogja megadni magát, és a kutyáját – egy németjuhászt – lelőtte már.

A farmházat a kommandósok kedd este megrohanták, és be is jutottak, de Karl-Heinz Grundböck belügyminisztériumi szóvivő szerint a férfit egyelőre nem találják. Hírügynökségi jelentések szerint a férfi már nincs bent a házban, a kommandósok a környéket és a környező épületeket fésülik át. A már említett barátnak az orvvadász azt mondta, hogy a rendőrökkel vívott tűzpárbajban haslövést kapott. Mivel a farmház hatalmas, sokáig tarthat, amíg a kommandósok – Cobra nevű különleges egység tagjai – az összes helyiséget átvizsgálják.

Az APA osztrák hírügynökség eközben úgy értesült, hogy az ámokfutó Alois H., egy 55 éves szállítási vállalkozó. Korábban semmiféle összetűzése nem volt a törvénnyel, minden fegyvere legálisan van nála. Azt, hogy miért adta a fejét orvvadászatra, Grundböck úgy magyarázta, azért, mert azon a területen, ahol volt engedélye vadászni, elfogyott a szarvas.

A környéket hermetikusan lezárták
Police block the road to the village of Kollapriel in Grosspriel some 80 km (50 miles) west of Vienna September 17, 2013. A suspected game poacher shot two policemen and a paramedic after they tried to arrest him in woodland, police said on Tuesday. REUTERS/Heinz-Peter Bader (AUSTRIA - Tags: CRIME LAW)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.