Líbia próbál demokratikusnak tűnni

Egy újabb fegyveres fenyegetés hatására a líbiai kormány gyors bejelentést tett: egy hónap múlva választ az ország - írja a CNN.

Legutóbb februárra írtak ki választásokat, akkor azonban a lakosságnak mindössze 14 százaléka vett részt, sokan bojkottálták azt, néhány városban pedig erőszakkal akadályozták meg a választásokat.A mostani választások eredményessége hasonlóképp kérdéses. A 3,4 millió választásra jogosultból mindössze 1,3 millióan vannak regisztrálva a líbiai választási bizottság szerint.

A választás kiírásának célja az volt, hogy megelőzze az amerikai hadsereg bevonulását, amit az USA a tripoli amerikai nagykövetség esetleges vészkiürítése miatt eszközölt volna.

Két nappal ezelőtt a Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNH) fegyveresei megostromolták a parlamentet és bejelentették a parlament felfüggesztését. Az LNH kinyilvánított célja, hogy az országot megtisztítsa a radikális iszalmista fegyveres csoportoktól – beleértve Anszar Al-Sariját, azt a csoportot, amit a 2012 szeptember 11-i bengázi amerikai nagykövetségen elkövetett robbantással vádolnak.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.