Négy gyermeket ölt meg az izraeli haditengerészet a gázai tengerparton

Az "Erős Szikla" hadművelet gázai halottainak száma szerda estére kétszáztizenháromra nőtt. A négy gyerek a tengerparton focizott, amikor hadihajók lövedéke eltalálta őket.  Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít.

"Hangos puffanást hallottunk a partról és füstöt láttunk az újságírók által lakott tengerparti szálloda fölött. A fiúk, akiket megöltek, olyan halászok gyerekei voltak, akik a közeli kikötőben dolgoztak. Érthető, hogy a gyerekek miért játszottak egy konténer mellett. A szemtanúk szerint kétszer is tüzelltek" - írja a BBC tudósítója, Yolande Knell Gázából.

Mint a riporter írja, a Hamász palesztin radikális szervezetháborús cselekménynek tekinti a történteket, és követeli, hogy az ENSZ is ítélje el. 

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot tart az ügyben.  Az első jelentések szerint a bevetés célja egy közeli épület volt, amelyet a Hamász radikális palesztin szervezet katonai célokra használt. Zeev Elkin, a Likud külügyminiszter-helyettese a tévé stúdiójában a Hamászt tette felelőssé a gyermekek haláláért, mert a szervezet a lakott területekről folytatja hadviselését izraeli civilek ellen, és nem fogadták el az egyiptomi tűzszüneti javaslatot.

A Háárec című újságban kedden az egyik újságíró komoly visszhangot kiváltó cikkében a lőparancsnak engedelmeskedő pilótákat lelkiismeretlenséggel vádolta a számos gázai civil áldozat miatt. Válaszul a hadsereg nyilvánosságra hozott egy felvétel sorozatot, amelyen a vadászgépek vezetői a pilótafülkében ülve civileket azonosítanak a célpontok körül, ezt jelentik a központnak, amely ezek után lemondja a tervbe vett akciót.

Az egyészségügyi tisztviselők azt állítják, a palesztin áldozatok száma a gázai konfliktus kilencedik napjára 213-ra nőtt. Az első izraeli áldozatot kedden egy gázai átkelőhelynél ölték meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.