Négy gyerekkel indultak a háborúba, és nagyon ráfáztak

Vád alá helyezte szombaton a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege annak a francia szélsőségesnek a nővérét, aki az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet nevében vállalta a 130 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó tavaly november 13-i párizsi merényletek elkövetését.

A 41 éves Anne Clain, a francia rendőrség által keresett Fabien Clain nővére ellen terrorcselekménnyel kapcsolatos bűnszövetkezetben való részvétel a gyanú. Második férjét, a tunéziai állampolgárságú Mohammed Amrit már csütörtökön vád alá helyezték ugyanezen gyanú miatt.

A házaspárt és négy gyermeküket szerdán adta át Törökország a francia hatóságoknak. A négy gyerek elhelyezéséről az állam gondoskodik - jelezték rendőrségi források.

A hatóságok feltételezése szerint a család 2015 augusztusában azért indult el Szíriába, hogy csatlakozzon az iszlamista harcokhoz. A családot a török hatóságok vették őrizetbe júliusban a török-szíriai határon.

Fabien Clain hangja hallható azon a felvételen, amelyen az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet - franciául - vállalta a 129 halálos és több mint 350 sebesült áldozattal járó párizsi merényletek elkövetését.

A 37 éves toulouse-i férfi annak a Mohamed Merahnak az ismerőse volt, aki 2012 márciusában három katonát és egy zsidó iskola tanárát és három gyermeket ölt meg a dél-franciaországi Toulouse-ban és Montaubanban.

Fabien Clain és testvérei Toulouse-ban nőttek fel, a 2000-es évek elején tértek át a muzulmán hitre és radikalizálódtak. Fokozatosan kerültek kapcsolatba a helyi iszlamista körökkel, amelyeket a náluk idősebb szíriai származású francia állampolgár, Olivier Corel vezetett, akire szellemi vezetőjükként tekintettek.

Fabien Clain, dzsihadista neve Omar, az egyik szervezője volt annak a hálózatnak, amely Irakba küldött iszlamista harcosokat. A férfit ezért 2009 júliusában öt év szabadságvesztésre ítélték. Börtönévei alatt lefoglaltak nála egy levelet, amelyet Mohamed Merahnak írt, akit néhány évvel korábban ismert meg.

Fabien Clain szabadulása után Szíriába utazott, hogy a toulouse-i iszlamista körök több tagjával együtt csatlakozzon az Iszlám Állam dzsihadistáihoz. Onnan szervezte a francia dzsihadista-jelöltek toborzását. A hatóságok gyanúja szerint a francia dzsihadista Jean-Michel nevű testvérével továbbra is Szíriában tartózkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.