Negatív a kamat Japánban

Negatív alapkamatot vezetett be a japán központi bank. A 0,1 százalékos érték azt jelenti, hogy a jegybank ilyen arányú levonással sújtja a kereskedelmi pénzintézetek bizonyos, nála elhelyezett betéteit – adta hírül a BBC. Az indoklás szerint így próbálják hitelezésre buzdítani a bankokat, abban a reményben, hogy ezzel lendületbe lehet hozni a pangó gazdaságot.

A döntést szoros, 5:4-es szavazati aránnyal fogadta el pénteken, idei első ülésén a jegybank tanácsa. Egyszersmind jelezte, hogy a negatív tartományban is folytatja a kamatvágást mindaddig, amíg szükségesnek tartja, és el nem éri a kívánt célt, vagyis amíg a jelenleg rendkívül alacsony (decemberben 0,1 százalékos) infláció legalább két százalékra nem emelkedik.

Hasonló intézkedést már Dánia, Svájc és Svédország is hozott, legutóbb pedig az Európai Központi Bank vezetett be negatív kamatot. Martin Schulz, a tokiói Fujitsu Institute elemzője a BBC-nek nyilatkozva ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez utóbbi esetben a cél az eurózóna pénzügyi válságának megakadályozása volt, Japánban viszont a növekedést akarják gyorsítani. A szakértő szerint azonban a szigetországban a hitelezés nem azért nem bővül, mert a bankok nem akarnak foglalkozni vele, hanem azért, mert az üzleti vállalkozások nem látnak olyan befektetési perspektívát, amelyhez érdemes kölcsönt felvenni. Vagyis az üzleti életnek nem pénzre, hanem befektetési lehetőségekre van szüksége, ezt pedig nem monetáris politikával, hanem strukturális reformokkal lehet megteremteni – mondta Schulz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.