Necas mielőbb távozna a közéletből

Petr Necas hétfő délután lemondott a kormákoalícióhoz tartozó Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöki tisztségéről. Hétfőn kora este pedig a Hradzsinban átnyújtja lemondó levelét Milos Zeman államfőnek. Közölte azt is, hogy továbbra is ártatlannak tartja magát, de a történtekért vállalja a politikai felelősséget.

Petr Necas hétfő délután lemondott a kormákoalícióhoz tartozó Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöki tisztségéről. Hétfőn kora este pedig a Hradzsinban átnyújtja lemondó levelét Milos Zeman államfőnek. Közölte azt is, hogy továbbra is ártatlannak tartja magát, de miután Jana Nagyovát, a kabinetfőnökét korrupciógyanús ügyek és hatalommal való visszaélés alapos gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezték, a történtekért vállalja a politikai felelősséget.

Petr Necas a pártelnöki tisztségről is lemondott
Czech Prime Minister Petr Necas attends a parliamentary session in Prague, June 14, 2013. Necas said on Friday he would not resign after police charged seven people including his close collaborators with abuse of office and corruption. Necas told parliament the corruption charges related to political deals within his party and should not be seen as criminal activity. REUTERS/Petr Josek (CZECH REPUBLIC - Tags: POLITICS CRIME LAW)

A pártelnöki posztot ideiglenesen Martin Kuba, az eddigi alelnök vette át.Ő vezeti az ODS tárgyaló küldöttségét, amely a két koalíciós partnerrel igyekszik szót érteni a leköszönő miniszterelnök utódjáról. Prágai értesüléseink szerint Martin Kuba szívesen vállalná ezt a tisztséget is, ám személyével kapcsolatban – a dél-csehországi gazdasági érdekcsoportokhoz fűződő, állítólagos szoros kapcsolatai miatt - elsősortban a kormánypárti TOP 09 vezetőinek vannak kifogásai. Többen ezért Zbynek Stanjura, a jelenlegi kereskedelmi miniszter jelöltségét szorgalmazzák.

Petr Necas a cseh köztévében (CT) hétfőn délután kijelentette, hogy már nem vállal semmilyen tisztséget és mielőbb szeretne távozni a közéletből.

A továbbiakban Milos Zeman államfő dönt a prágai kormányválság lehetséges megoldásáról. A cseh alkotmány ebben a helyzetben széles jogkört nyújt neki. Az elnök elfogadhatja a jelenlegi, jobboldali kormánykoalíció képviselőinek azt a javaslatát, hogy a kabinet más kormányfővel töltse ki megbízatási idejét a jövő májusban esedékes újabb alsóházi választásokig. Ugyanakkor nem köteles rábólintani erre az indítványra, hanem hivatalnok kabinet megalakításával bízhatja meg azt a személyt, akit erre a legalkalmasabbnak tart. A harmadik megoldás az előrehozott választások kiírása lehet, amelyhez azonban elsősorban az kell, hogy a képviselőház oszlassa fel önmagát. Ehhez a döntéshez a kétszáz fős képviselőházban legalább százhúsz igenlő szavazat szükséges. A kormánypárti képviselők azzal érvelnek, hogy a legutóbbi, 2010-ben lezajlott választásokon szerzett megbízatásukat négy évre kapták, ezért az államfőnek is tiszteletben kell tartania a parlamenti demokrácia elveit és szabályait.

Más véleményen vannak az ellenzéki baloldali pártok. – A jelenlegi súlyos belpolitikai és morális válságból csak úgy lábalhatunk ki, ha szeptemberben előrehozott választások lesznek Csehországban. Ez lenne a legtisztább megoldás, mert a polgárok dönthetnének arról, hogy milyen legyen az új politikai felállás az országban - nyilatkozta lapunknak Bohuslav Sobotka, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke. Ugyanilyen álláspontra helyezkedett Vojtech Filip, a cseh kommunisták (KSCM) vezetője is. Érdeklődésünkre Hana Burianová elnöki szóvivő közölte:Milos Zeman ma késő este vagy csak az elkövetkező napokban jelenti be, hogy miképpen döntött.

Vlastimil Picek cseh védelmi miniszter a jogerős bírósági ítélet megszületéséig felfüggesztette a tisztségéből Milan Kovandát, a cseh katonai hírszerzés főnökét, aki a nyomozati anyag szerint érintett Petr Necas miniszterelnök feleségének törvénytelen megfigyelésében. Ő az egyetlen gyanúsított, aki szabadlábon védekezhet, mert a kihallgatáson részletes beismerő vallomást tett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.