Ne vegyetek magyar kiskutyát!

Évente 300 millió eurót kaszálnak azok a kutyacsempészek, akik egyebek mellett Magyarországról is szállítanak kutyákat Olaszországba - hamis papírokkal, és cudar körülmények között. Olaszország most az EU segítségét is kéri a csempészek lefüleléséhez.

Hazánk nevétől visszhangzott a római külügyminisztérium, amely az elsősorban Magyarországról illegálisan importált kutyakölykök kereskedelmének leállításához az EU segítségét kéri.

– Az utóbbi két hónapban 400 olyan kiskutyát találtunk Milánó, Varese, Pisa állatkereskedôinél, melyeket 500-1200 euróért olasz állatként árultak, valójában Kelet-Európából, főleg Magyarországról 10-60 euróért hoztak be. Alig három hónapos kölykök voltak, oltás, mikrocsip nélkül, hamisított állat-útlevéllel – számolt be a milánói csendőrség hamisítás elleni csoportjának parancsnoka, aki szerint az illegális állatkereskedelemnek ez a vállfaja évi 300 millió eurós üzletet jelent.

Ezért akarja bűncseleménynek minősíteni az illegális állatkölyök-kereskedelmet az olasz kormány: a kérdés jelentőségét mutatja, hogy a javaslatot a római külügyminisztériumban vázolta a tárcát vezetô Franco Frattini, az egészségügyi államtitkár Francesca Martinivel és a csendőrség és a pénzügyőrség parancsnokaival tartott sajtótájékoztatóján.  Frattini bejelentette: az európai egészségügyi biztos, az Európai Bizottság és a hamarosan megkezdődő soros cseh elnökség közremûködését kéri egy uniós méretű kampány elindítására.

Itália nagykövetein keresztül igyekszik felhívni a problémára a baráti uniós országok kormányainak figyelmét az illegális állatkereskedelem kiinduló pontjainak tüzetesebb ellenőrzésére, hogy Európának a keleti részében is elterjedjen az állatok jóléti kultúrája - fogalmazott Martini.

Hazánk csak az egyik az illegális állatkereskedelem hosszú kelet-európai indulási állomásainak a sorában, mégis Magyarország neve hangzott el a leggyakrabban.

– Kiváló az együttműködésünk a magyar hatóságokkal, de a magyar kutyatenyészetek nagy száma  megnehezíti a munkánk – mondta el lapunknak a csendôrtábornok.

Az évek óta tartó, de idén nyártól intenzívebbé vált olasz hatósági ellenőrzések, közöttük a pénzügyőrség Black Dog elnevezésű akciója, olasz kutyatulajdonosok jelzésére indult el: sokan abban a hiszemben voltak, hogy fajtiszta olasz kutyát vásároltak, de a kiskutyák gyakori betegsége vagy pusztulása kiderítette az igazságot.

Az olasz fél saját kampányát Karácsonyra időzítette, arra emlékeztetve a leendő kutyavásárlókat, hogy az itáliai menhelyeken 600 ezer eb vár gazdára, ingyen. Nem kell törvénytelenül Olaszországba importált magyar kölyköt vásárolni drága pénzen – hangzott el a római külügyminisztériumban.

(RÓMA)

Kutya
Kutya
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.