Ne kiáltson, ha a világbajnokságon kirabolják

Gyilkosság lehet a vége – figyelmeztet a brazil rendőrség.

„A FIFA szabványainak megfelelő iskolákat, tömegközlekedést és kórházakat akarunk" – követelte csütörtökön több ezer brazil tüntető. Kevesebb mint egy hónap van hátra a világbajnokság első kezdőrúgásáig, de a dél-amerikai országban ismét forrnak az indulatok. Csütörtökön országszerte több ezren vonultak utcára, több helyen könnygázzal oszlatták a gumikat égető, és úttorlaszokat felállító tüntetőket. A dühös tömeg az ellen tiltakozott, hogy az állam dollár milliárdokat költ stadionokra – becslések szerint mintegy 10 milliárd dollárba került a vb, amelynek többségét közpénzből fizették –, míg ennek csupán töredékét fordítja szociális programokra és lakhatásra egy olyan országban, amely többek között a nyomornegyedeiről, a favelákról vált hírhedtté. Aldo Rebelo sportminiszter igyekezett csökkenteni a demonstrációk jelentőségét: „Abból, amit láttam, a munkások konkrét követeléseiről van szó. Semmi nem utal arra utalna, hogy [a tüntetésnek] köze volna a világbajnoksághoz" – nyilatkozta a tárcavezető.

A hatóságoknak a tüntetéseken kívül a híresen rossz közbiztonság miatt is fájhat a feje, hiszen rengeteg turista fogja elözönleni a várost, így már javában tart a felkészülés. „Ne kiabáljon és ne vitatkozzon, ha kirabolják" – áll majd a szórólapokon, amelyeket a brazil külképviseletek bocsátanak azok rendelkezésére, akik a világbajnokság alatt az országba látogatnak. A brosúrát összeállító Sao Paulo-i rendőrség ezt a figyelmeztetést azzal indokolja, hogy Brazíliában kezdenek aggasztó méreteket ölteni a gyilkossággal végződő rablás, latrocinio, amelynek azok is áldozatul esnek, akik csak segíteni akarnak az először bajba jutottakon. „Turisták főleg Európából és az Egyesült Államokból érkeznek, és ők ritkán látnak ilyen típusú bűncselekményeket. Így nem is tudják, hogyan reagáljanak ilyen helyzetekben" – magyarázta ezt Mario Leite, a világbajnokság biztonsági főnöke.

Bár a FIFA igyekszik nyugtatni a kedélyeket, a tüntetések, és az építkezés közben történt halálesetek nem vetnek jó fényt a szervezetre sem, amelynek az elnöke, Sepp Blatter a hónapok óta hallatszó bírálatok nyomán péntek elismerte a nyáron is tapasztalható nagy meleg miatt hiba volt Katarnak adni a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. Arról, hogy nyár helyett télen tartják-e versenyt, csak a brazíliai után fognak dönteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.