Ne jöjjenek ide az áradást nézni!

A Lancashire tűzoltóság és mentőszolgálat tweetelte ezt a kérést. "A súlyos árvízhelyzet életveszélyt jelent, nem azt, hogy "gyere és nézd meg"! Kérjük, hogy ne jöjjenek most  Whalley-be vagy Ribchesterbe."

Kellie Hughes, egy Whalleyben élő fodrász azt mondja, a helyzet "milliószor rosszabb", mint két héttel ezelőtt, amikor elkezdődtek az áradások. "Egyszerűen félelmetes. Homokzsákokkal bástyáztam körbe a házat, mindent elkövetek, amit csak tudok."

300-nál is több áradásról számoltak be Anglia, Skócia és Wales térségében. A heves esőzések további árvizeket okoztak Anglia északi részén, ahol számos otthont kellett kiüríteni Lancashire-ben és Yorkshire-ben, de Manchesterben és Leedsben is. 

"Elfogytak a homokzsákok, az emberek pánikba estek. Nekem ez az otthonom és a munkahelyem is" - vázolja a helyzetet Hughes. 

Számos folyó kilépett a medréből, ami miatt Ribchester és Whalley, Lancashire több házát ki kellett üríteni. A meteorológiai szolgálat ismét figyelmeztetéseket adott ki és további esőzéseket jósol. 

"A falut ostromolja a víz"- mondta a BBC-nek Alan Tomlinson, ribchesteri lakos, aki szerint sok otthont veszélyeztet az áradás. "A dél felé vezető utakat elvágta a víz és az északra vezetőket is fenyegeti az áradás." 

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint Lancashire minden folyójának vízszintje meghaladta az eddigi legmagasabb értéket. Elizabeth Truss környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy a sorrend továbbra is az emberi életek, az otthonok és végül a vállalkozások védelme.

A Summerseatben egy 200 éves pubot rombolt le az árvíz. Rochdaleben 11,000 lakás maradt áram nélkül. Az áradások nyomán az utakon is káosz uralkodik Wales északi részén. Többeket kellett kimenteni az autójukból, járművek akadtak el a vízben. Több térségben a hadsereg is segíti a mentési munkálatokat.

Több karácsony másnapjára tervezett focimeccs elmaradt a heves esőzések miatt, ahogy az ezen a napon esedékes jótékony célú tengerparti fürdőzés, a Nippy Dipper'.

A lancashire-i tűzoltóság és mentőszolgálat, valamint az észak-walesi rendőrség is arra figyelmeztette az autósokat, hogy ne üljenek kocsiba, hacsak nem feltétlenül szükséges, mivel több utat lezártak. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.