Navracsics: elakadt az EU-ban az adatvédelemről folytatott vita

Elakadt az Európai Unióban a tervezett adatvédelmi szabályozásról folyó vita, és Navracsics Tibor nem is lát esélyt arra, hogy még ebben a ciklusban - vagyis a jövő májusi európai parlamenti választások előtt - újra előre lehessen ebben lépni.

A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter erről újságíróknak nyilatkozott pénteken Brüsszelben, miután részt vett az uniós országok igazságügyi minisztereinek tanácskozásán.

Emlékeztetett arra, hogy az európai adatvédelem kérdésében Magyarország kezdettől fogva vitában áll az Európai Bizottsággal, amely az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye.

"Szerintünk a rendelet, mint szabályozási mód nem megfelelően rugalmas. Az európai szinten is magas színvonalú magyar adatvédelmi szabályozás minőségét leronthatja, ha az európai átlaghoz akarjuk igazítani rendelet formájában az európai adatvédelem szintjét" - mondta, és ezzel indokolta, hogy Magyarország szerint a szabályozásnak nem uniós rendelet, hanem irányelv formáját kellene ölteni.

Navracsics idézte Viviane Redinget, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekben illetékes alelnökét, aki szerint az adatvédelmi szabályozási vita "lefagyott". Magyarországgal együtt - tette hozzá - több ország nem kíván engedni abból a követelményből, hogy a minőség megőrzése mellett a polgárokhoz közeli, elérhető legyen az európai adatvédelemmel foglalkozó hatóságok székhelye, valamint hogy a kritériumok ne jelentsenek többletterhet a kis- és középvállalkozásoknak.

"Ma egyetlen szempont érvényesülésére sem tudott a Bizottság megnyugtató választ adni, így a tagállamok többsége úgy döntött, hogy nem haladhatunk tovább az adatvédelem ügyében" - tájékoztatott Navracsics Tibor.

A miniszterek vitát folytattak az európai ügyész javasolt jogintézményéről, valamint az úgynevezett igazságügyi eredménytábláról is.

Ami az előbbit illeti, Navracsics közölte: 11 uniós tagország 14 törvényhozási kamarája emelt kifogást a koncepcióval kapcsolatban. Köztük a magyar parlamenti is megállapította, hogy az európai ügyészre vonatkozó bizottsági javaslat sérti a szubszidiaritás elvét, vagyis azt a szempontot, hogy minden kérdést lehetőleg a legalacsonyabb szinten kell kezelni, minél közelebb ahhoz a közeghez, ahol az felmerül. Reding a bírálatok hatására megígérte, hogy a Bizottság beépíti az észrevételeket, és a közeli jövőben módosított javaslattal áll elő.

Az igazságügyi eredménytáblával kapcsolatban Navracsics Tibor tájékoztatása szerint a legtöbb ország egyetértett abban, hogy a jogalkotásban a mennyiség helyett a minőségre kell helyezni a hangsúlyt.

"Maga az igazságügyi eredménytábla a legtöbb ország számára alapvetően problémás, hiszen majdnem mindenki osztotta azt a magyar álláspontot, hogy csak akkor fogadható el egy ilyen eredménytábla, ha az a tagállamok egyenlőségének elvén alapul, (...) objektív adatokat használ, és az összehasonlítás teljes körű" - mondta magyar politikus. Mint hozzátette, a következő, görög EU-elnökség alatt is folytatódni fog az a vita, összehasonlítható-e egymással egy angolszász, egy francia-újlatin, illetve egy német-osztrák jellegű, hagyományú jogrendszer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.